Megöltek két jezsuita szerzetest Mexikóban, a pápa elítélte az erőszakot

bűnügy
2022 június 23., 11:05

Szerdán a hatóságok megtalálták annak a két jezsuita papnak a holttestét, akiket tegnap lőtt agyon egy fegyveres támadó. A jezsuita rend korábban közölte, hogy a két papot, a 79 éves Javier Campost és a 81 éves Joaquin Morát hétfőn az északi Chihuahua államban lévő Cerocahui városában lőtték le, miközben egy menekülni próbáló férfit akartak megvédeni. A harmadik férfit, Pedro Palma idegenvezetőt szintén megölte a támadó. A holttesteket a támadás helyszínéről messzebb találták meg.

A gyilkosságok helyszíne Chihuahua államban.
photo_camera A gyilkosságok helyszíne Chihuahua államban. Fotó: CHRISTIAN THOMPSON/Anadolu Agency via AFP

Ferenc pápa, aki maga is jezsuita, a Vatikánban tartott heti audienciája végén testvéreinek nevezte a papokat és elítélte az erőszakot. „Olyan sok gyilkosság történt Mexikóban. Szeretettel és imával állok a tragédia által érintett katolikus közösség mellett” - mondta.

Az igazságügyi szakértők megerősítették az áldozatok személyazonosságát, az állami ügyészség pedig 250 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni a feltételezett gyilkost.

A gyanúsított egy 30 éves férfi, akit már 2018-ban is köröztek egy amerikai turista meggyilkolása miatt. Az ügyészség szerdán közölte, hogy a gyilkosságok előtt a gyanúsított két másik embert bántalmazott egy baseball-meccs miatti nézeteltérés után. Később elrabolta Pedro Palmát, akinek sikerült elmenekülnie, és a templomba rohant segítséget kérni.

Egy pap, aki az 1970-es évek óta dolgozik a térségben, a helyi rádiónak azt mondta kedden, hogy a két jezsuita ismerte gyilkosát, mert a férfi helyi bűnszervezet egyik főnöke volt. Azt mondta, hogy a férfinak „elment az esze, részeg volt”, és megfenyegette a lakosokat, hogy tartsák a szájukat.

Az erőszak gyakori Chihuahuában, amely az Egyesült Államokba irányuló illegális kábítószerek fontos tranzitútvonala, és amelyért a rivális kábítószer-kereskedő bandák között heves harc folyik. Az is gyakori, hogy a mexikói vallási vezetők közösségük védelmezőjeként és közvetítőként lépnek fel az ott működő bűnbandákkal szemben. A Centro Catolico Multimedial katolikus szervezet szerint az elmúlt évtizedben mintegy 30 papot öltek meg Mexikóban. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.