Megöltek két jezsuita szerzetest Mexikóban, a pápa elítélte az erőszakot

bűnügy
2022 június 23., 11:05

Szerdán a hatóságok megtalálták annak a két jezsuita papnak a holttestét, akiket tegnap lőtt agyon egy fegyveres támadó. A jezsuita rend korábban közölte, hogy a két papot, a 79 éves Javier Campost és a 81 éves Joaquin Morát hétfőn az északi Chihuahua államban lévő Cerocahui városában lőtték le, miközben egy menekülni próbáló férfit akartak megvédeni. A harmadik férfit, Pedro Palma idegenvezetőt szintén megölte a támadó. A holttesteket a támadás helyszínéről messzebb találták meg.

photo_camera A gyilkosságok helyszíne Chihuahua államban. Fotó: CHRISTIAN THOMPSON/Anadolu Agency via AFP

Ferenc pápa, aki maga is jezsuita, a Vatikánban tartott heti audienciája végén testvéreinek nevezte a papokat és elítélte az erőszakot. „Olyan sok gyilkosság történt Mexikóban. Szeretettel és imával állok a tragédia által érintett katolikus közösség mellett” - mondta.

Az igazságügyi szakértők megerősítették az áldozatok személyazonosságát, az állami ügyészség pedig 250 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni a feltételezett gyilkost.

A gyanúsított egy 30 éves férfi, akit már 2018-ban is köröztek egy amerikai turista meggyilkolása miatt. Az ügyészség szerdán közölte, hogy a gyilkosságok előtt a gyanúsított két másik embert bántalmazott egy baseball-meccs miatti nézeteltérés után. Később elrabolta Pedro Palmát, akinek sikerült elmenekülnie, és a templomba rohant segítséget kérni.

Egy pap, aki az 1970-es évek óta dolgozik a térségben, a helyi rádiónak azt mondta kedden, hogy a két jezsuita ismerte gyilkosát, mert a férfi helyi bűnszervezet egyik főnöke volt. Azt mondta, hogy a férfinak „elment az esze, részeg volt”, és megfenyegette a lakosokat, hogy tartsák a szájukat.

Az erőszak gyakori Chihuahuában, amely az Egyesült Államokba irányuló illegális kábítószerek fontos tranzitútvonala, és amelyért a rivális kábítószer-kereskedő bandák között heves harc folyik. Az is gyakori, hogy a mexikói vallási vezetők közösségük védelmezőjeként és közvetítőként lépnek fel az ott működő bűnbandákkal szemben. A Centro Catolico Multimedial katolikus szervezet szerint az elmúlt évtizedben mintegy 30 papot öltek meg Mexikóban. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt