Végleg kivonul az orosz piacról a Nike

gazdaság
2022 június 23., 17:37
comments 6

Végleg kivonul a Nike az orosz piacról, három hónappal azt követően, hogy felfüggesztette helyi tevékenységét az orosz-ukrán háború miatt, közölte csütörtökön az amerikai cég.

A Nike március 3-án jelentette be, hogy felfüggeszti üzletei működését Oroszországban. Májusban pedig kiderült, hogy a vállalat nem újította meg franchise-szerződését az Inventive Retail Grouppal (IRG), amely az amerikai cég legnagyobb üzlethálózatának tulajdonosa Oroszországban.

„A Nike úgy döntött, hogy kivonul az orosz piacról. Kiemelten fontos számunkra, hogy teljes körűen támogassuk a munkavállalóinkat, miközben az üzleti tevékenységünket a következő hónapok során felelősségteljesen beszüntetjük” - olvasható a Nike közleményében.

A cég a lépéssel olyan nyugati vállalatok példáját követi, mint a Renault, a McDonald's, a Coca-Cola és a Starbucks. A külföldi cégek kivonulását az az aggodalom gyorsította fel, hogy az ukrajnai háború nyomán olyan törvények születhetnek Oroszországban, amelyek alapján a hatóságok lefoglalhatják vagyonukat, illetve bírságokat állapíthatnak meg velük szemben.

Más sportcikkeket gyártó cégek, így a rivális Adidas, Puma, és Reebok szintén márciusban függesztették fel tevékenységüket.

Paul Musgrave, a Massachusettsi Egyetem politikatudományi professzora a Reutersnek azt mondta, a Nike lépése inkább tekinthető szimbolikusnak, hiszen bevételeinek kevesebb mint egy százaléka származott Ukrajna és Oroszország területéről.

Musgrave szerint a most távozó cégek nehezen tudnak majd visszatérni az orosz piacra, mivel helyüket hazai és kínai márkák fogják átvenni. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.