Egy japán férfi elveszített egy pendrive-ot, amin közel félmillió ember személyes adatai voltak

pech
2022 június 24., 19:14
comments 6

Sokak számára a munka utáni italozás a kikapcsolódás gyakori módja. Egy japán munkavállaló azonban hosszan tartó másnapossággal küszködhet, miután a kollégáival töltött éjszaka során elvesztett egy pendrive-ot.

Hogy miért? Közel félmillió ember személyes adatai voltak azon a bizonyos pendriveon.

A férfi az Oszakától északnyugatra fekvő Amagaszaki városában egy italozós este előtt a táskájába tette a pendrive-ot. Több órát ivott egy helyi étteremben, majd az utcán elájult, jelentette a helyi média. Csak akkor vette észre, hogy a táskája és a pendrive is eltűnt, miután felébredt. Az NHK japán műsorszolgáltató jelentése szerint a férfi egy olyan cégnél dolgozik, amelynek feladata az adómentes háztartásoknak nyújtott juttatások biztosítása.

Kedd este az egész város lakosainak személyes adatait töltötte át a meghajtóra, mielőtt találkozott volna kollégáival. A tisztviselők szerint a pendrive a város összes lakosának nevét, születési dátumát és címét tartalmazta. Ezen kívül érzékenyebb információkat is, többek között adóadatokat, bankszámlaszámokat és a juttatásokban részesülő családok adatait.

A férfi szerencséjére a meghajtón lévő adatok titkosítva vannak, és jelszóval vannak lezárva. A tisztviselők azt mondták, hogy eddig senki nem próbált meg hozzáférni az információkhoz.

"Mélységesen sajnáljuk, hogy mélyen megsértettük a lakosságnak a város közigazgatásába vetett bizalmát" - mondta egy sajtótájékoztatón Amagasaki város egyik tisztviselője a kínos eset után. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.