Három országban is sztrájkolnak a Ryanair dolgozói

külföld
2022 június 24., 16:24
comments 2

Három európai országban, Belgiumban, Spanyolországban és Portugáliában is sztrájkolt pénteken a Ryanair légiutaskísérőinek egy része, írja a Reuters. A dolgozók a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések körül kialakult vita miatt döntöttek a sztrájk mellett.

A cég légiutaskísérőinek szakszervezetei az érintett országokban háromnapos sztrájkot hirdettek. A franciaországi és olaszországi személyzet várhatóan hétvégén kezd sztrájkolni, a spanyolországi személyzet június 30-án és július 1-2-án is sztrájkolni fog.

A munkavállalók szerint az ír légitársaság nem tartja tiszteletben a helyi munkaügyi törvényeket, amelyek olyan kérdéseket szabályoznak, mint a minimálbér, és a Ryanair főnökeit a munkakörülmények javítására szólítják fel.

„A körülmények szörnyűek" - mondta Ricardo Penarroias, a portugál munkabeszüntetés mögött álló SNPVAC szakszervezet elnöke. „A személyzet tagjai még egy üveg vizet sem vihetnek fel magukkal a járatra".

A Ryanair a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy tárgyalásokat folytatott a munkaszerződésekről Európa-szerte, és hogy nem számít nagy fennakadásokra a nyáron.

A Ryanair-sztrájk valószínűleg Belgiumot érinti a legsúlyosabban, a helyi média szerint a brüsszeli charleroi-i repülőtéren 127 járatot törölnek, ami körülbelül huszonegyezer utast érint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.