Nincs mit enniük és nincs hol lakniuk az afganisztáni földrengés túlélőinek

június 24., péntek 6:48
2

Az elmúlt két évtized leghalálosabb afganisztáni földrengésének túlélői azt mondják, nincs mit enniük, nincs menedékük, és egy esetleges kolerajárványtól is tartanak a rossz körülmények miatt, írja a BBC.

A Paktika tartományában fekvő Barmal körzet a leginkább földrengés sújtotta terület, a csütörtöki katasztrófa során a feltételezések szerint több mint 1000 ember vesztette életét, és további 3000 megsérült. A területen lévő falvakhoz legközelebbi nagyváros három órányi autóútra van, az is többnyire földutakon érhető el, ami jelentősen megnehezíti a sérültek szállítását. Néhányukat a tálibok katonai helikoptereivel tudták csak kórházba szállítani.

A BBC tudósítása szerint a körzetben lévő falvakban nincs ház, ami ne rongálódott volna meg, és szinte minden család gyászolja egy-egy elvesztett rokonát.

Fotó: AHMAD SAHEL ARMAN/AFP

Jelenleg a legnagyobb problémát a fedél nélkül maradt családok elszállásolása jelenti. Sokan sátrakban vagy két pálca közé kiterített ponyva alatt alszanak, vannak, akik a házukat kezdték újraépíteni.

Afgán és nemzetközi segélyszervezetek is próbálnak segíteni, de ez nem könnyű, mert az országban eleve nagyon súlyos a humanitárius helyzet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt