Nincs mit enniük és nincs hol lakniuk az afganisztáni földrengés túlélőinek

külföld
2022 június 24., 06:48
comments 2

Az elmúlt két évtized leghalálosabb afganisztáni földrengésének túlélői azt mondják, nincs mit enniük, nincs menedékük, és egy esetleges kolerajárványtól is tartanak a rossz körülmények miatt, írja a BBC.

A Paktika tartományában fekvő Barmal körzet a leginkább földrengés sújtotta terület, a csütörtöki katasztrófa során a feltételezések szerint több mint 1000 ember vesztette életét, és további 3000 megsérült. A területen lévő falvakhoz legközelebbi nagyváros három órányi autóútra van, az is többnyire földutakon érhető el, ami jelentősen megnehezíti a sérültek szállítását. Néhányukat a tálibok katonai helikoptereivel tudták csak kórházba szállítani.

A BBC tudósítása szerint a körzetben lévő falvakban nincs ház, ami ne rongálódott volna meg, és szinte minden család gyászolja egy-egy elvesztett rokonát.

photo_camera Fotó: AHMAD SAHEL ARMAN/AFP

Jelenleg a legnagyobb problémát a fedél nélkül maradt családok elszállásolása jelenti. Sokan sátrakban vagy két pálca közé kiterített ponyva alatt alszanak, vannak, akik a házukat kezdték újraépíteni.

Afgán és nemzetközi segélyszervezetek is próbálnak segíteni, de ez nem könnyű, mert az országban eleve nagyon súlyos a humanitárius helyzet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.