Romániában ingyen adják a jódtablettát, ha ledobják az atomot, csak akkor kell bevenni, előtte nem szabad és nem is érdemes

június 24., péntek 11:01
4

Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztása, közölte pénteken az egészségügyi minisztérium.

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákat ingyen adják a patikákban, de szükség van hozzá háziorvosi receptre, és alá kell írni egy nyilatkozatot is, amiben vállalja az ember, hogy csak incidens esetén, és kizárólag a hatóságok felszólítása nyomán veszi be a tablettákat.

Jódtabletta egy németországi gyógyszertárban Fotó: JAN WOITAS/dpa Picture-Alliance via AFP

Miután Oroszország tavasszal atomerőművek környékét is támadta Ukrajnában, illetve több utalás elhangzott az atomfegyverek esetleges bevétésére, Romániában sokan pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit. A kormány ezért döntött márciusban a harmincmilliós beszerzésről.

Azóta tájékoztató kampányt indítottak arról, hogy a jódtabletta megelőzésszerű alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt