Végleg eláll az osztrák kormány a kötelező oltástól

járvány
2022 június 24., 05:29
comments 1

Márciusban felfüggesztette, most pedig végleg eltörölné az osztrák kormány a kötelező covid-oltásról szóló törvényt, jelentette be Johannes Rauch zöldpárti egészségügyi miniszter. A parlament év elején döntött a szabályozásról, amit végül a gyorsan terjedő, de enyhébb betegséget okozó omikron variáns söpört el.

Karl Nehammer kancellár szerint a kötelező oltás nem volt alkalmas az oltottsági arány növelésére, inkább növelte a társadalmi megosztottságot. Szerinte ősszel ismét sokkal többet beszélünk majd a koronavírusról.

photo_camera Johannes Rauch egészségügyi miniszter Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Az ellenzék többnyire üdvözölte a döntést, beleértve a szociáldemokraták (SPÖ) bécsi egészségpolitikusát, Peter Hackert is, de szerinte maszkviselésre és a tesztelés felpörgetésére továbbra is szükség lehet, ha megindulnak a fertőzésszámok. Az SPÖ szóvivője viszont a kötelező oltás eltörlésének szakmai alátámasztását várja, és azzal vádolja a kormányt, hogy csak arról próbálja elterelni a figyelmet, mennyire nem tud mit kezdeni az inflációval.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt szeretné, ha a kormány más területeken sem korlátozhatná a jövőben az oltatlanokat. Az Emberek Szabadsága és Alapjogai (MFG) nevű lezárásellenes párt a civil társadalom sikerének nevezte a kormány döntését. (ORF)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.