Ilyen se történik sokszor: egy magyar nő meglátogatta a róla elnevezett könyvtárat, ahol egy püspök fogadta

június 26., vasárnap 17:09
2

Jó hírünk van azoknak, akik néha egészen elszomorodnak, hogy milyen helyen kell élniük: továbbra is létezik az a Másik Magyarország, ahol nagyformátumú emberek csinálnak klassz és értelmes dolgokat.

Ilyen klassz dolog az Esterházy házaspár nagyközönség előtt is nyitva álló családi könyvtára.

Esterházy Gitta a róla elnevezett intézményben

A hír pedig Fabiny Tamás, az evangélikus egyház elnök-püspökének posztja arról, hogy Esterházy Gitta, Esterházy Péter író felesége elment megnézni a róla és férjéről elnevezett könyvtárat, ahová a közös könyvgyűjteményük került a család döntése alapján.

Balról jobbra: Fabiny püspök, Esterházy Gitta és Hubert Gabriella

Fabiny posztjában Esterházytól idézi, hogy:

„Az élő irodalom: nem az élő írók, hanem az élő könyvek.”

A katolikus, egyházi iskolában érettségizett és rengeteg teológiai utalással operáló író hagyatékának ez a jelentős része ennek jegyében került 2019–20-ban éppen az evangélikusokhoz.

Fabiny korábbi elbeszélése szerint az evangélikus főpap 2019. májusában Pannonhalmán járt a korábbi és jelenlegi bencés főapát, Várszegi Asztrik és Hortobágyi Cirill meghívására, „egy értelmiségi társasággal közösen”. Az esemény egyik szünetében Fabiny Esterházy Gittával beszélgetett,

„aki elmondta, hogy szeretné egyben tartani Péterrel közös könyvtárát, és azon gondolkodik, hol lehetne ezt elhelyezni. »Nincsen az evangélikus egyháznak erre lehetősége?« – tette fel a kérdést. Kapva kaptam az alkalmon, és igent mondtam, azzal, hogy a végleges döntést meg kell beszélnem elnöktársammal, Prőhle Gergellyel, és egyházunk gyűjteményének vezetőjével, H. Hubert Gabriellával. Mindketten örömmel fogadták a megkeresést.”

Egy legendás házaspár juhászkutyakorszaka: Esterházy Gitta és Péter fürtjei a Rézkakas étteremben, az Örley-díj átadóján

A 444 úgy tudja, az adományozásban szerepe volt annak, hogy Esterházy Péter élete utolsó éveiben baráti viszonyba került Fabiny püspökkel, illetve annak, hogy Hubert Gabriellát Esterházyék remek szakembernek tartják. Nem beszélve arról, hogy ennyi könyvnek nem könnyű olyan új gazdát találni, aki gondozni tudja azokat, egyben tartja a gyűjteményt, és közben kutathatóvá is teszi azt. Márpedig a család ezt szerette volna. Tényleg hatalmas terjedelmű anyagról van szó – a 14 ezer kötet négyszáz könyvfolyóméternek megfelelő gigászi mennyiség.

Az evangélikusok Szetkirályi utcai központjában található könyvtárat a nagyközönség és a kutatók is látogathatják, a könyvek mellett megnézhetik Esterházy néhány személyes tárgyát, illetve Esterházy Marcell amennyire egyszerű, annyira erős videóját az apja dolgozószobájáról:

Marcell Esterházy: Within and Beyond (Innen és túl) 2019, HD video from esterhazy marcell on Vimeo.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt