Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Klicsko

június 26., vasárnap 5:48
8

Több európai nagyváros, köztük Berlin, Madrid és Bécs, főlpolgármesterét is felhívta videón keresztül egy még nem azonosított személy, aki Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesternek adja ki magát. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon számolt be arról, hogy ő is kapott egy ilyen hívást, aki szerint az ál-Klicsko „pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő.”

„Mivel a videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra. Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem” - írja Karácsony.

Később a kijevi főpolgármesteri hivatallal egyeztetve kiderült, hogy a budapesti főpolgármester is csalás áldozata lett.

„Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek” - ismertette Karácsony.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt