46 halott a texasi halálkamionban

június 28., kedd 4:29
8

Holttestek tucatjaira bukkantak a texasi San Antonióban egy kamion rakodóterében hétfőn. A fojtogatóan felhevült csomagtérből 46 holttest került elő. Ez az eddigi leghalálosabb ilyen eset az USA-ban. A kamionban embercsempészek hoztak illegális bevándorlókat az Egyesült Államokba.

46 holttestet találtak ebben a kamionban, aminek az utasterében se vízre, se hűtésre utaló jelek nem voltak. 16 embert sikerült élve kimenteni a járműből. Fotó: JORDAN VONDERHAAR/Getty Images via AFP

A mentőalakulatoknak 16 embert sikerült élve kimenekíteniük a járműből, köztük négy gyereket. Ők eszméletüknél voltak, valamennyiüket kórházba szállították.

A hatóságok három embert vettek eddig őrizetbe az esettel összefüggésben.

Hogy milyen pokoli körülmények voltak a kamionban, azt Charles Hood, a mentésen dolgozó San Antonió-i tűzoltók parancsnoka azzal jellemezte, hogy a rakodótérből eltávolított holttestek „túl forrók voltak ahhoz, hogy meg lehessen fogni őket”. „Nem találtuk nyomát annak, hogy lett volna víz vagy működő légkondicionálás a kamionon” - mondta.

A Post beszámolója szerint az embercsempészek gyakorta már az Egyesült Államok területén pakolják kamionokra a bevándorlókat, hogy így csempésszék át őket az országon belüli közúti ellenőrzőpontokon. Ebből adódóan az elmúlt pár évben már több súlyos halálos baleset is előfordult, de egyik se közelítette meg a hétfői esetet az áldozatok számában.

„Szörnyűséges emberi tragédia” - jellemezte a történteket Ron Nirenberg, San Antonio polgármestere. „Családos emberek voltak, akik valószínűleg csak jobb életre vágytak” - mondta az áldozatokról. Teljesen más stílusban kommentálta a történteket Texas republikánus kormányzója, aki egyből az amerikai elnököt vádolta a történtekért. „Ezekért a halálokért Biden felel” - tweetelte, azzal vádolva az elnököt, hogy kinyitotta a határokat, és „nem hajlandó betartatni a törvényeket”.

Ez utóbbi vádnak ellentmond, hogy a Post beszámolója szerint az elmúlt hónapban a határőrség 240 ezer határsértőt vett őrizetbe, és az ütem alapján idén összesen kétmilliót fog, negyedmillióval többet, mint tavaly.

A határőrség adatai szerint amúgy idén némileg változott a déli határon át érkező bevándorlók összetétele. A latin-amerikai országokból - Mexikó, Közép-Amerika, Kuba - származók mellett egyre több török, indiai és orosz bevándorlót fognak el a határon. (Via The Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt