A Jobbik mégsem támogatja a „Lex Hadházy”-t

parlament
2022 június 28., 18:56
comments 11

A Jobbik egyetért azzal a fideszes javaslattal, hogy „ha valaki szándékosan, politikai céllal bojkottálja” a parlamenti eskütételt, annak „legyen retorziója” – mondta Brenner Koloman, a párt vezérszónoka délelőtt Országgyűlésben.

Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én.
photo_camera Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Brenner által Lex Hadházynak nevezett javaslat értelmében a megválasztott parlamenti képviselők nem kérhetnének tájékoztatást az állami szervek vezetőitől, és minősített adatokhoz sem férhetnének hozzá. Ez most csak Hadházy Ákost érinti, aki nem vett részt a parlament alakuló ülésén, mert „nem kívánta legitimálni a tisztességtelen választás eredményét”. Bár azóta jelezte, hogy letenné az esküt, de azt Kövér László házelnök 2 hónapja nem engedi.

Hadházy Ákos Brenner kijelentésére így vágott vissza:

„Ismerjék meg (Brenner) Kolomant! Koloman ma azt mondta az úgynevezett parlamentben: a Jobbik támogatja, hogy legyen retorziója, hogy a tisztességtelen választások miatti tiltakozásként nem mentem el a nyitó ülésre (és akkor sem vállalok majd fizetős extra pozíciót, illetve nem fogok interpellálgatni, ha majd Kövér esetleg engedi az eskütételt).

Koloman korábban két éven át a parlament alelnökeként, most a külügyi bizottság alelnökeként, a törvényalkotási bizottság tagjaként és frakcióvezető-helyettesként vesz fel az alapfizetésén felül még kb. 700 ezer forintot.

A két dolog között lehet összefüggés.

Úgy tűnik, a Jobbik szerint vagy nem volt gond a választások körülményeivel (az ocsmány propagandagépezettel, a halott szavazókkal, a levélszavazásból kizárt külföldön dolgozó magyarokkal stb.), vagy úgy gondolják, a parlamenti díszpozíciókból lehet a legjobban küzdeni ez ellen. Ehhez tudni kell még: az elmúlt években többször komolyan szóba jött, hogy az ocsmányabbnál ocsmányabb kormányzati intézkedések ellen az ellenzék minimalizálja a parlamenti munkát és ehelyett a parlamenten kívüli képviselői feladatokra koncentráljon. Sajnos az egység látszatának fenntartása miatt ezek a kezdeményezések mindig elhaltak, legtöbbször a Jobbik és/vagy az LMP vétója miatt. Az eredményt látjuk.”

A Jobbik ezután közleményt adott ki arról, hogy „nem támogatja a »Lex Hadházy« féle törvényjavaslatot”. Azt írják, Brenner Koloman az Országgyűlésben azt mondta: nincs törvényileg szabályozva, hogy ilyen esetekben mi történjen. „A Fidesz ezt a helyzetet kihasználva – aktuális érdekei szerint – gördít akadályt a neki nem tetsző megválasztott képviselő eskütétele elé, amivel nem csak egy ellenzéki képviselőt, de az őt megválasztó nem fideszes szavazók demokratikus jogait is csorbítja” – írja a párt, hozzátéve, hogy mivel a Jobbik „egy demokratikus párt, ezért nem támogat semmilyen féldiktatórikus lépést, ezért nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.