A náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb, 101 éves őrét ítélték börtönbüntetésre Németországban

külföldi
június 28., 11:47
comments 5

3518 rabnak a halálában találták bűnrészesnek Josef Schützt, aki a Waffen SS egyik altisztje, a sachsenhauseni tábor őre volt 1942 és 1945 között. A 101 éves férfi az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őre, kedden ítélték el. Ötévi börtönbüntetést kapott a Brandenburg an der Havel-i törvényszék bejelentése szerint, írja az MTI.

„Ön tudatában volt annak, hogy rabokat gyilkolnak meg a táborban, jelenlétével segítette ezt. Minden szökni próbálót lelőttek, így minden őr aktívan részt vett ezekben a gyilkosságokban" - mondta Udo Lechtermann bíró az ítélet felolvasásakor.

Schütz a perben végig, sőt ítélethirdetés után is tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat. A bemutatott dokumentumok szerint egy valamikori őr neve, születési helye és ideje megegyezik Schützével, illetve voltak más bizonyítékok is.

photo_camera Fotó: ADAM BERRY/AFP

A kerekesszékben közlekedő Schütz idős kora miatt csak korlátozott ideig, minden alkalommal legfeljebb két és fél óráig tudott jelen lenni a tárgyalásokon. A büntetési tétel a hasonló bűncselekmények esetében a német jogban legalább háromévi börtön.

Schütz ügyvédje már korábban közölte, hogy ha súlyosabb lesz az ítélet a minimálisnál, akkor fellebbezni fognak. Ebben az esetben az elítélt legkorábban jövő év elején kezdheti meg a büntetés letöltését, de egészségi állapota miatt nem valószínű, hogy egyáltalán börtönbe vonul, írta az AFP hírügynökség.

Az 1936-ban épült, Berlin melletti táborban a II. világháború végéig több mint 200 ezer embert tartottak fogva: a náci rezsim politikai ellenzékének tagjait, valamint a nemzetiszocialisták által üldözött etnikai csoportok tagjait, zsidókat, szintiket, romákat. Több tízezer rab halt ott meg éhségtől, betegségektől, a velük végeztetett kényszermunkától, a rajtuk elvégzett orvosi kísérletektől és a rossz bánásmód következtében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt