Legalább 18 halottja volt a hétfői, bevásárlóközpont elleni orosz rakétacsapásnak

külföld
2022 június 28., 06:13

16 halottja és hatvan körüli sérültje biztosan volt az orosz hadsereg rakétacsapásának, amely egy bevásárlóközpontot ért a frontoktól távoli Kremencsuk városában, írja az Euronuews a kedd reggeli beszámolók alapján. Az ukrán katasztrófavédelem azóta kiadott még frissebb tájékoztatásában már 18 halálos áldozatról ír, beszámolójuk szerint az egyik áldozat a kórházba szállítás után vesztette életét. Beszámolójuk szerint 25 sérült szorul kórházi ápolásra.

link Forrás

A Poltava megyében, a Dnyeper partján álló város bevásárlóközpontját hétfő délután érte rakétacsapás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlenül a történtek után még arról beszélt a Telegram-csatornáján, hogy tudomása szerint ezernél is több ember lehetett a rakétacsapás idején a bevásárlóközpontban.

Mentőalakulatok dolgoznak a kremencsuki bevásárlóközpont oltásán az orosz rakétacsapás után. A támadásnak legalább 16 halálos áldozata volt, de még kutatnak a romok között.
photo_camera Mentőalakulatok dolgoznak a kremencsuki bevásárlóközpont oltásán az orosz rakétacsapás után. A támadásnak legalább 16 halálos áldozata volt, de még kutatnak a romok között. Fotó: STR/AFP

A mentésen dolgozók beszámolói szerint az eddig megtaláltaknál bizonyosan több áldozata lehetett a csapásnak, még tart a füstölgő romok átkutatása. A rakétacsapás után készült felvételek is ezt sejtetik, a becsapódás után a teljes bevásárlóközpont kigyulladt és nagy lángokkal égett. A mentőalakulatok egész éjjel dolgoztak a romok eltakarításán, hogy hozzáférhessenek az azok alá szorult áldozatokhoz.

Oroszország egyelőre nem vállalta a felelősséget a rakétacsapásért. A Kreml a szokásos cinizmusával ukrán provokációt emlegetett, amivel szerintük Ukrajna célja Oroszország lejáratása. Ez már bevett kommunikációs gyakorlatuk, a mariupoli szülészeti klinika és a több száz civil óvóhelyeként szolgáló színház bombázása után is ezzel álltak elő.

Zelenszkij elnök se fogta vissza magát, Telegram-üzenetében "arcátlan terrorizmusnak" minősítette "a békés város és a hétköznapi bevásárlóközpont" elleni támadást, jelezvén, hogy a lebombázott épület "semmilyen fenyegetést nem jelentett az orosz hadseregre" és semmilyen "stratégiai értéket" se képviselt. Főtanácsadója, Mihajlo Podoljak pedig azzal vádolta Oroszországot, hogy "szándékosan lőtték a bevásárlóközpontot, mert ölni akarnak".

Kremencsuk amúgy Ukrajna egyik fontos ipari központja, egyes adatok szerint az itteni gyárakban, köztük a KrAZ teherautógyárban és a volt elnök Petro Porosenko Roshen csokoládégyárában termelik az ukrán GDP 7 százalékát. A Dnyeber két partján fekvő város egyben fontos vasúti csomópont is. Bár az orosz hadsereg ez idáig nem riadt vissza civil célpontok támadásától, az is lehet, hogy céljuk a vasúti szállítás megzavarása volt, csak mivel kezdenek kifogyni a precíziós rakétákból, a frontvonalaktól ilyen távolságban már igen pontatlanul céloznak. A hétvégén például Kijev egyik belső kerületében lőttek polgári célpontokat, bár valószínűleg egy légelhárító rakétákat gyártó üzem lehetett a célpontjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.