Már körvonalazódik a Blahára tervezett kiserdő

Budapest
2022 június 28., 09:50

Friss felvételt közölt Facebook-oldalán Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze a Blaha Lujza tér felújításáról. Ezen a képen már látszanak azok a helyek, ahol fa fog állni. Ha alaposan figyelik a képet, fehér köröket láthatnak a burkolaton. Mindegyik ilyen körből egy fa nő majd ki.

A megújuló Blaha Lujza térre városi ligetet, már-már kiserdőt terveztek.
photo_camera A megújuló Blaha Lujza térre városi ligetet, már-már kiserdőt terveztek. Fotó: Bardóczi Sándor / Facebook

Bardóczi a posztjában azokat is igyekszik megnyugtatni, akik egyből bekommentelnék, hogy "milyen kicsi helye lesz a fáknak". Mint írja, valójában a teljes fásított rész alatt egybefüggő, 80 centi vastag talajréteg van, a burkolat maga pedig teljes mértékben vízáteresztő. Ezért a ma reggelihez hasonló záporok vize teljes mértékben hasznosul, azt nem a csatornahálózatba vezetik, hanem a talajrétegbe, hogy a fák felszívhassák, majd elpárologtatva hűthessék a környezetüket.

Az egybefüggő talajréteg másik haszna, hogy a fák gyökerei a felszín alatt össze is tudnak kapcsolódni, ami azért különösen fontos, mert immunrendszerük a gyökérzónában van, összekapcsolódva pedig egymást is erősítik.

Bardóczi zárásként pár kéréssel fordult a város közösségéhez a Blaha Lujza téri fák, illetve általában a város fáinak védelmében:

  • ne lakatoljanak a törzsükhöz járműveket, mert az megsértheti a törzs szöveteit;
  • ne pisiltessék a kutyákat a fák tövénél, mert a kutyapisi nem tesz jót a gyökereknek;
  • ne dobáljanak csikkeket a fák üregeibe, odvaiba, mert a nikotin és a csikkből kioldódó más vegyi anyagok mérgek a fának;
  • ne síkosítás-mentesítsenek konyhasóval, mert a nátrium és a klór elpusztítják a talajt.
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.