Táncoltak és meghaltak: tragikus tinibuli-rejtély Dél-Afrikában

bűnügy
2022 június 28., 05:11
comments 1

Vasárnap meghalt 21 fiatalkorú tinédzser gyanús körülmények között Dél-Afrikában egy szórakozóhelyen, írja az AP News. Az áldozatok közül sokak holttestét - a legfiatalabb egy 13 éves lány - a rendőrség vasárnap kora reggel fedezte fel a klub táncparkettjén, az asztalokon fekve, székekbe és kanapékba roskadva, illetve szétterülve.

„Tánc közben haltak meg" - mondta Bheki Cele rendőrminiszter. „Táncoltak, elestek és meghaltak. Szó szerint."

„Mások csak megszédültek, elaludtak a kanapén, (és) meghaltak. Ez is azt mutatja, hogy mindannyian gyerekek voltak, mert valakinek fel kellett volna figyelni a történtekre."

A tragédia okáról folynak a találgatások, kezdve az ámokfutástól - amit mostanra kizártak - a lehetséges gázszivárgásig. A rendőrség törvényszéki mintákat küldött az áldozatoktól egy toxikológiai laboratóriumba, hogy megvizsgálják, a tizenévesek nem vettek-e be mérget vagy drogot a buliban.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A rendőrség közölte, hogy vasárnap hajnali 4 óra körül riasztották őket a kocsmához, miután bejelentést kaptak arról, hogy „élettelen testek" vannak ott. A kiérkező rendőrök komor helyszínre léptek be: a szórakozóhelyen 17 tinédzsert találtak holtan. Ketten egy helyi klinikán haltak meg, egy másik kórházba szállítás közben, egy pedig a kórházban. Életkoruk 13 és 17 év között volt.

Athlenda Mathe ezredes, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a vizsgálat folyamatban van, és a halál okát még nem állapították meg.

Cele azonban elmondta, hogy a törvényszéki mintákat egy fokvárosi toxikológiai laboratóriumba küldik, ami azt jelzi, hogy a rendőrség vizsgálja annak lehetőségét, hogy méreg vagy kábítószer végzett a fiatalokkal. Cele elmondta, hogy a toxikológiai vizsgálatok „sok időt vehetnek igénybe".

Unathi Binqose tartományi biztonsági tisztviselő a Daily Maverick című napilapnak elmondta, hogy az áldozatok valószínűleg az általuk fogyasztott alkohollal vagy a partin elszívott vízipipákkal vihettek be a szervezetükbe mérgező anyagot. Az első jelentések szerint az áldozatok - 12 fiú és 9 lány - a buli túlzsúfoltsága miatt összezsúfolva halhattak meg, de a hatóságok nem találtak a holttesteken látható sérüléseket.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, aki Németországban tartózkodik a G7-ek csúcstalálkozóján, nyilatkozatában részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, de azt is elmondta, aggódik, hogy „miért gyűltek össze ilyen fiatalok egy olyan helyszínen, ami a látszat alapján tiltott terület számukra."

Dél-Afrikában 18 éven aluliak számára tilos alkoholt fogyasztani vagy vásárolni, és a Kelet-foki-szigeteki Szeszesital Tanács közölte, hogy visszavonja a szórakozóhely engedélyét, és büntetőjogi eljárást indít a klub ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.