30 évet kapott első fokon két Böjte Csaba-féle gyermekotthon volt nevelője

bűnügy
2022 június 29., 11:17
comments 5

Harminc év börtönre ítélte szerdán alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott – írja a Transtelex.

Még a múlt év végén kikérték a csíkszeredai bíróságtól a vádirat anonimizált kivonatát. Eszerint a 35 éves K. Sz. a következő bűncselekményeket követte el tíz év alatt a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottjaként:

  • egy 14 éven aluli fiút több alkalommal orális szexre vett rá (ez a bűncselekmény az új Btk. szerint nemi erőszaknak minősül)
  • négy fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy simogassák a nemi szervét
  • hét fiúnak rendszeresen simogatta a nemi szervét
  • hét fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy együtt nézzenek pornófilmeket
  • öt fiúnak rendszeresen mutogatta a nemi szervét
  • tizenkét fiút rendszeresen ütlegelt
  • egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút rendszeresen ütlegelt, többször kitette az otthon emeleti (hat-hét méter magasan lévő) ablakpárkányára, és becsukta az ablakot

A lap szerint a romániai gyermekvédelmi intézményekben precedens nélküli a bűncselekmény-sorozat, amellyel a Nobel-békedíjra is felterjesztett, köztiszteletnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát vádolják az ügyészek.

photo_camera Illusztráció: Daniel Reinhardt/dpa Picture-Alliance via AFP

„A büntetőperben június 29-én, szerdán hirdették ki az alapfokú ítéletet. A csíkszeredai bíróság a román igazságszolgáltatásban szokatlanul súlyos büntetést szabott ki a vádlottra: K. Sz.-nek harminc évet kell börtönben töltenie. Emellett több jogától megfosztották, összesen 790 ezer lej kártérítés és 3700 lej perköltség kifizetésére kötelezték, a vagyonából 600 ezer lej értékben foglaltak le javakat. K. Sz.-t a bíróság 24 bűncselekményben találta bűnösnek” – írja a Transtelex.

A bíróság eltiltotta a köztisztviseléstől, és megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.

A portálnak név nélkül nyilatkozott a Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársa. Elmondása szerint nem általános szabály ugyan, de rendszerint az önkéntesek soraiból toborozza az alapítvány a főállású nevelőket, állásinterjú nincs, az alkalmazásnak nem feltétele a szakképesítés és az esetleges pszichológiai teszt sem. Beszélt arról is, hogy önkéntesnek szinte bárki jelentkezhet az alapítványnál.

„Hozzám is küldtek olyan embert, akinek már az első napja után, este azt kellett mondanom, hogy távozzon tőlünk, mert szerintem elmebeteg volt, és alkalmatlan a feladatra” – mondta.

A Szent Ferenc Alapítvány humán erőforrásért felelős munkatársa, Kacsó Katalin a lap kérdésére elmondta: Böjte Csaba atya személyesen jelentette fel egy pszichológussal együtt a férfit a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál, „amikor felmerült az első gyanú” vele kapcsolatban.

A vádlott fellebbezhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.