A Fülöp-szigeteken újra elrendelték a Nobel-békedíjas Maria Ressa oknyomozó hírportáljának leállítását

A Rappler egyike azon kevés Fülöp-szigeteki hírportáloknak, amelyek kritikusak Rodrigo Duterte elnök kormányával szemben. Miután a hatóságok elrendelték az oldal leállítását, a Nobel-békedíjas Maria Ressa által alapított lap közölte, hogy nem zár be, és bíróságon támadja meg a végzést.

A Fülöp-szigeteki Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a cég működési engedélyének visszavonásáról szóló határozatot helybenhagyta, miután a bírósággal együtt arra jutottak, hogy a Rappler finanszírozási modellje alkotmányellenes.

Nem először határoztak úgy, hogy leállítják a Rapplert: a szabályozó hatóság először 2018-ban hozott végzést a hírportál ellen, és érvénytelenítették a megbízólevelüket, mondván, hogy a vállalat eladta az írányítását egy külföldi szervezetnek, megsértve ezzel a Fülöp-szigeteki médiára vonatkozó külföldi tulajdonosi korlátozásokat.

A Rappler tagadja, hogy az amerikai befektetői finanszírozással törvényt sértettek volna. Maria Ressa szerint ami történik, az „zaklatás, megfélemlítés és politikai taktikázás”, aminek nem hajlandóak „behódolni”.

Fülöp-szigeteki tisztviselők ebben a hónapban azt javasolták az internetszolgáltatóknak, hogy blokkolják a baloldali aktivistákat támogató weboldalakat. Az országban rendszeresen bántalmazzák a kormányt kritizáló újságírókat. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt