Merkel meglátogatta Obamát Washingtonban

június 29., szerda 18:10

Angela Merkel volt német kancellár az Egyesült Államokba utazott, ahol meglátogatta Barack Obama volt amerikai elnököt.

A két politikus, akik köztudottan szoros munkakapcsolatot ápoltak, amikor hivatali idejük fedte egymást, az Afroamerikai Történelem és Kultúra Múzeumát (National Museum of African American History and Culture) látogatták meg Washingtonban.

„Elnökként láttam, ahogy Merkel kancellár bölcs pragmatizmusával, jó humorával és kérlelhetetlen erkölcsi iránytűjével átvezet bennünket a válságokon - és szerencsésnek érzem magam, hogy a barátomnak mondhatom" - írta Obama a találkozó után a Twitter-oldalán.

A 2020-ban megjelent „Az ígéret földje” című emlékiratában Obama Merkelt megbízhatónak, őszintének, intellektuálisan precíznek, és „természetes módon barátságosnak" nevezte.

Az RTL német csatornának adott, a könyvet népszerűsítő interjújában mindehhez hozzátette, hogy szerinte a német kancellár kiemelkedő politikai vezető volt, nemcsak Németország, hanem Európa és a világ számára is, és jó barátként emlegette őt.

Merkel szóvivője a DPA német hírügynökségnek elmondta, hogy a volt kancellár hétfő óta Washingtonban tartózkodik, és csütörtökön tér vissza. Merkel „”politikai megbeszélések céljából tartózkodik az Egyesült Államokban a hivatalos közlés szerint, de hogy ez pontosan mit takar, azt nem részletezték.

A volt német kancellár tavaly év végén, hivatalából való távozásakor azt mondta, teljesen távozni kíván a politikából. A nyilvánosság előtt azóta ritkán szólalt meg, bár többször tett olyan megjegyzéseket, amelyekben elítélte Oroszország ukrajnai invázióját. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt