Orbán: Ha lesz béke, nem lesz infláció

POLITIKA
2022 június 29., 16:24
comments 35
Orbán Viktor a madridi NATO-csúcson 2022. június 29-én
photo_camera Orbán Viktor a madridi NATO-csúcson 2022. június 29-én Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Alig ért véget a NATO-csúcs szerdai napjának fő programja, Orbán Viktor Facebook-csapata már precízre vágott videóban számolt be a fejleményekről és ismételte el a kormányzati kommunikáció legújabb üzeneteit.

„Ha lesz béke, nem lesz háborús infláció, és mi a béke pártján állunk” - ismételte el a kormányfő a felvételen legalább háromszor, egyértelműsítve, hogy a kedvezőtlen folyamatok, amik jelenleg Magyarországot sújtják, kizárólag az orosz-ukrán konfliktus egyenes következményeként értelmezendőek.

link Forrás

Orbán végig arról beszél a videón, hogy az egyre romló ukrán háborús helyzet nyomában élelmiszerválság, háborús infláció és fenyegető gazdasági válság is van, és ennek csak a béke vethet véget, amit a magyarok támogatnak.

A NATO-nak a miniszterelnök szerint védelmi szövetségként ki kell maradni a konfliktusból, szögezte le, azt a benyomást keltve, mintha ennek az ellenkezője egyáltalán felmerült volna a tagországok körében.


Többször elmondta, hogy a békét szorgalmazza Magyarország, amihez viszont erő kell, ezért a katonai célú kiadások tervezett emelését egy évvel előrehozzák, és már 2023-ban a nemzeti össztermék két százalékának szintjére emelik.

A végén még egyszer a biztonság kedvéért elismételte, hogy ha lesz béke, akkor lesz újra gazdasági fellendülés, ha lesz béke nem lesz infláció, „és véget érnek azok a kockázatok, amelyek ma Magyarország biztonságát veszélyeztetik.” Ugyanezt tette egyébként egy nappal korábban a Parlamentben:

link Forrás

Az inflációs mutató valójában már hónapokkal a háború kezdete előtt felfutott Magyarországon, és okai között többek között a kampányban folytatott, nagy mértékű osztogatást és a forint árfolyamának alakulását is fontos tényezőként jelölik meg elemzők.

link Forrás
link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.