Törökország 33, általa terroristának tartott ember kiadatását kéri Stockholmtól és Helsinkitől

külföld
2022 június 29., 10:43
comments 4

Ezt Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter jelentette be rögtön azután, hogy Törökország belegyezett kedden Svédország és Finnország NATO-felvételébe, és a madridi csúcstalálkozón aláírták az erről szóló megállapodást.

A NATO főtitkára szerint a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

„Az új megállapodás keretében kérni fogjuk Finnországtól, hogy adja ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Fetö hat-hat tagját, Svédországtól pedig a Fetö tíz tagját és a PKK tizenegy tagját” – mondta Bekir Bozdag.

A PKK-t nemcsak Ankara, de nyugati szövetségesei is terrorszervezetnek tekintik. A Fetö a Fethullah Gülen muszlim prédikátor által alapított, amerikai székhelyű mozgalom nevének rövidítése, és Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja néhai szövetségesét, ma már ellenségét, hogy ő és szervezete állt a 2016. júliusi török puccskísérlet mögött. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.