Faligyíkot, dajkabékát és tarka korongnyelvű békát is árult hamis igazolással egy kecskeméti férfi

ÁLLAT
2022 június 30., 07:03

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy helybeli férfival szemben, aki hamis származási igazolással természetvédelmi oltalom alatt álló hüllőket értékesített Hollandiába. Emellett a lakásán további 75 védett egyedet - siklókat, teknősöket, gyíkokat és békákat - tartott.

A vád szerint a kecskeméti férfi 2020 szeptemberében egy hollandiai társaság számára természetvédelmi oltalom alatt álló míloszi faligyíkot, dajkabékát és tarka korongnyelvű békát értékesített úgy, hogy a hüllők megszerzéséhez és tartásához szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkezett. A férfi a védett állatokról hamis származási igazolásokat is kiállított, amiket elküldött külföldi vevőnek, azt a látszatot keltve, mintha jogszerűen tartott egyedek szaporulatait értékesítené.

photo_camera Fotó: Police.hu

A vádlott ingatlanában tartott kutatás során a kecskeméti rendőrök további 75 természetvédelmi oltalom alatt álló egyedet:

míloszi vízisiklót, faligyíkot, balkáni zöld gyíkot és páncélos seltopuzikot találtak,

amelyeket a férfi szintén engedély nélkül szerzett meg. A lefoglalt példányok természetvédelmi értéke közel 2 millió forint.

Az ügyészség a férfit természetkárosítás bűntette mellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.