Sikertelen volt az amerikaiak újabb hiperszonikus rakétakísérlete

külföld
2022 június 30., 09:39
comments 8

Kudarccal zárult az Egyesült Államok Hawaiin végrehajtott tesztje egy gyújtási hiba miatt - írja a Bloomberg. Az amerikai védelmi minisztérium programja már többször megbicsaklott, a mostani eset újabb csapást jelent a kísérletekre.

A minisztérium nem közölt további részleteket arról, hogy mi történt a szerdai teszten, de egy e-mailben elküldött nyilatkozatban azt írták, hogy „a minisztérium továbbra is biztos abban, hogy a 2020-as évek elején megkezdett, támadó és védelmi hiperszonikus képességek céldátum szerinti bevetésének ütemében halad".

„A rakéta begyújtását követően rendellenesség lépett fel” - írja a Pentagon szóvivője, Tim Gorman haditengerészeti főhadnagy a közleményben.

„A program tisztviselői felülvizsgálatot kezdeményeztek, hogy rájöjjenek a hiba okára" - tette hozzá. „Bár a minisztérium nem tudott adatokat gyűjteni a tervezett repülési profil teljes hosszáról, az eseményből összegyűjtött adatok fontos információkkal fognak szolgálni".

A kísérlet a Conventional Prompt Strike néven ismert fegyver prototípusának második sikertelen tesztrepülése volt. Az első, októberi teszt során egy hordozórakéta hibásodott meg, így a rakéta nem tudta elhagyni az indítóállást. A Conventional Prompt Strike fegyvert az elképzelések szerint a Zumwalt rombolókra és a Virginia-osztályú tengeralattjárókra telepítik majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.