Szabályozták a rövid távú lakáskiadást Terézvárosban

gazdaság
2022 június 30., 13:16
comments 8

Új szabályok szerint lehet a jövőben magánszállásokat kiadni. Beleznay Zsuzsanna, a kerület jobbikos alpolgármestere a Facebookon számolt be az új szabályozásról, állítása szerint az elsőről a budapesti kerületekben.

A szabályok értelmében 2022. december 1-től azok adhatják ki rövid távon a lakásaikat az év 365 napján, akik

  • rendelkeznek a társasház hozzájáruló nyilatkozatával;
  • a szálláshely bejáratánál kifüggesztik 0-24 órában hívható telefonszámukat és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól kapott regisztrációs számukat;
  • poroltót biztosítanak a szálláson;
  • a társasház házirendjét magyar és angol nyelven is kifüggesztik a szálláson.

Az új rendelet alapján hiába regisztrálja valaki a lakását szálláshelyként akkor, ha a társasház SZMSZ-e azt már korábban tiltotta. "A társasház döntése és érdeke magasabbrendű, mint egy magánszemély egyéni gazdasági érdeke" - írta Beleznay, aki szerint amúgy "soha eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják".

A rendelet alapján azokat a magánszállás-kiadókat, akik megsértik a szabályokat, azzal is szankcionálhatják, hogy a kiadható naptári napok számát akár 0 napra csökkentik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.