Oroszország egyszerűen kicsavarja a Shell és egy japán energiacég kezéből a világ egyik legnagyobb LNG-projektjét

gazdaság
2022 július 01., 12:52
comments 8

Putyin egy elnöki rendelettel teljes ellenőrzést biztosít Oroszországnak a Szahalin-2 gáz- és olajprojekt felett, s ezzel a lépéssel kiszoríthatja az üzemeltető konzorciumból a Shellt és a japán befektetőket - írja az MTI.

A csütörtökön aláírt rendelet új céget hoz létre, amely átveszi a Sakhalin Energy Investment Co. összes jogát és kötelezettségét, amelyben a Shell és két japán kereskedelmi vállalat, a Mitsui és a Mitsubishi valamivel kevesebb, mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik. A rendelet értelmében a Gazprom megtartja részesedését az Oroszország távol-keleti részén lévő projektben, és a többi külföldi részvényesnek egy hónapon belül részesedést kell kérelmeznie az orosz kormánytól az új cégben. A kormány ezután dönt majd arról, hogy engedélyezi-e nekik a részesedés megtartását.

A Kommerszant című napilap a pénteki számában ezt a kitételt „hűségpróbának” nevezte. Vlagyimir Putyin orosz elnök a tulajdonosi struktúrában tervezett változásokat a nyugati szankciókkal indokolta, amelyek szerinte a termelés fennmaradását veszélyeztették.

A Szahalin-2 egyik épülő cseppfolyósító gáztelepe Prigorodnojéban.
photo_camera A Szahalin-2 egyik épülő cseppfolyósító gáztelepe Prigorodnojéban. Fotó: Sergei Karpukhin/REUTERS

A Szahalin-2 a világ egyik legnagyobb LNG-projektje: 12 millió tonnás termeléssel a világ cseppfolyósított földgáz (LNG) termelésének mintegy 4 százalékát adja. A szállítmányok elsősorban Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Indiába és más ázsiai országokba mennek. Az új rendelet elbizonytalaníthatja az amúgy is szűkös LNG-piacot, és növelheti a még Oroszországban működő nyugati vállalatok egzisztenciális kockázatait.

Az állami Gazprom már 50 százalék plusz egy százalékos részesedéssel rendelkezik a Szahalin-2 projektben. A Shell részesedése 27,5 százalék mínusz egy részvény. A Shell már leírta az összes oroszországi eszközének értékét a háború kitörése után. Hónapokkal ezelőtt világossá tette, hogy ki akar szállni a Szahalin-2-ből, és tárgyalásokat folytat a potenciális vevőkkel. A cég pénteken közölte, hogy tanulmányozza ezt a mostani orosz rendeletet.

Források szerint a Shell úgy vélte, fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország államosítja a külföldi tulajdonban lévő eszközöket, miután Putyin elnök többször is kijelentette, hogy Moszkva meg fogja torolni az orosz eszközök befagyasztását és más szankciókat. A japán Mitsui 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Szahalin-2-ben, a Mitsubishi pedig 10 százalékkal.

Japán, amely nagymértékben függ az importált energiától, korábban már jelezte, hogy nem mond le a projektben tartott érdekeltségéről. Japán évente mintegy 6 millió tonnát, azaz LNG-felhasználásának 10 százalékát importálja főként hosszú távú szerződés alapján a Szahalin-2-ből. Japánnak 2-3 hetes LNG-készletei vannak a közüzemi és városi gázszolgáltatóknál.

Kisida Fumio, japán miniszterelnök pénteken közölte, hogy Oroszország döntése nem állítja le azonnal a cseppfolyósított földgáz japán importját. „Kommunikálnunk kell az üzemeltetővel, és át kell gondolnunk, hogyan reagáljunk” - mondta a japán miniszterelnök. A Mitsui és a Mitsubishi csak annyit közölt, hogy ellenőrzi a tényeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.