A SPAR vezetője szerint lehet olyan drága a majonéz, hogy leszokik róla az ember

gazdaság
2022 július 04., 05:44
comments 35

Nem volt előzetes egyeztetés az extraprofitadóról, mondta Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak. Általános tapasztalata szerint lehet időpontot kapni a kormánytól, de ritkán veszik figyelembe a kritikáikat.

A SPAR-nak 10,5 milliárd forintot kell befizetnie november végéig az új adó miatt, ami a 2021-es kiskereskedelmi adó 80 százaléka. Heiszler szerint az élelmiszer-kereskedők jó esetben 2 százalék profitot tudnak termelni, a SPAR jövőre mégis a 4,1 százalékos adósávba esik. „Ez azt jelenti, hogy ez nem extraprofitadó, hanem a forgalom alapján kivetett plusz különadó.”

A spórolás érdekében az üzletlánc 20 százalékkal csökkentette szórólapjai példányszámát, és Heiszler szerint beruházások is elmaradhatnak.

photo_camera Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Fogyasztásban összességében még nem látszik a visszaesés, de arra számít, hogy ősszel már másképp lesz, az emberek az olcsóbb termékeket fogják választani. A 2008-2009-es válságból kiindulva ötszázalékos visszaesést is el tud képzelni.

A sajátmárkás sparos termékek aránya már felment 30 százalékra a korábbi 20-25-ről. Látszik az is, hogy egyre kevesebb bioterméket vesznek, és a sörnél is van valamennyi visszaesés.

Az ársapkás termékek közül a csirkehúst látja különösen problémásnak. Ezt jelentősen drágábban veszi a SPAR, mint amennyiért eladja.Heiszler szerint a hatósági ár terheit közösen kellene viselniük a nagykereskedőkkel, a feldolgozással és a gazdákkal. „Magyarországon ez nem így történik, a kiskereskedelem viseli a teljes veszteséget.” Ezért vezettek be más üzletekhez hasonlóan mennyiségi korlátot.

Az ukrajnai háború élelmiszerkereskedelemre gyakorolt hatásairól azt mondta: hiánytól nem kell tartani, de bizonyos termékek ára el fog szállni. Szerinte, amint véget ér az árstop, ez lesz a helyzet az olajjal.

„Lehet olyan, hogy helyettesítve lesz a te kedvenc márkás olajod egy másik márkás olajjal. Vagy az a termék, amiben benne van, mint pl. a majonéz, másféle olajból lesz. Vagy olyan drága lesz a majonéz, hogy leszoksz róla.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.