Sydney-ben emberek ezreit menekítik az árvíz elől

külföld
2022 július 04., 06:28
comments 1

Több ezer embernek kellett elhagyni az otthonát hétfőn Sydney-ben, miután a három napja tartó súlyos esőzések nyomán a megduzzadt folyók nagy földterületeket öntöttek el. Az árvíz 32 ezer embert érint Új-Dél-Wales államban, ahol az előrejelzések szerint az özönvízszerű esőzések még legalább 24 órán át folytatódhatnak.

Nagy mennyiségű víz ömlött ki város nagy részét ivóvízzel ellátó Warragamba-gátnál. A mentőszolgálatok azt közölték, hogy vasárnap este óta több mint 80 embernek nyújtottak segítséget.

photo_camera Fotó: SAEED KHAN/AFP

Hétfő reggelre Sydney délnyugati külvárosában, Camdenben a folyó iszapbarna vize tóvá változtatott egy nagy területet. Sydney partjainál a mentők egy 150 méter hosszú teherhajón próbálnak segíteni, amelynek fedélzetén a legénység 21 tagja tartózkodik, ám a mentést egyelőre biztonsági okokból elhalasztották.

Ausztrália keleti partvidékét az elmúlt 18 hónapban többször is elöntötte az árvíz. Márciusban a heves viharok miatt árvíz pusztított Sydney nyugati részén, amiben többen meghaltak.

A tudósok szerint a bolygó felmelegedésével nő a légkör több vízgőztartalma, ami növeli a heves esőzések kockázatát. Ez a csapadék - más tényezőkkel, például a területrendezéssel együtt - felelős az árvizek kialakulásáért.

A 2021. márciusi sydney-i árvizekről szóló kutatás szerint a 21. század végére 80 százalékkal gyakrabban fordulnak majd elő hasonló események a város környékén, mondta Kimberley Reid, a Melbourne-i Monash Egyetem légkörkutatója. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt