Ausztráliában 50 ezer embernek kell elhagynia otthonát az árvíz miatt

külföld
2022 július 05., 05:54
comments 1

Ausztráliában megközelítőleg 50 ezer embert szólítottak fel arra, hogy hagyja el otthonát az árvíz miatt. Sok helyen a házak teljesen víz alá kerültek, ezrek maradtak áram nélkül, az árvíz utakat vágott el.

Az áradások miatt Ausztrália szerte idén már több int húsz ember halt meg, a legtöbben közülük Új-Dél-Wales államban.

photo_camera Fotó: SAEED KHAN/AFP

Ausztrál meteorológusok szerint egyes területeken négy nap alatt 800 mm eső esett, ami majdnem egyharmadával több, mint az átlagos éves csapadékmennyiség.

Az esőzés várhatóan kedden kezd enyhülni Sydneyben, de még viharos széllökésekre kell számítani, amelyek miatt fák és villanyvezetékek dőlhetnek ki. Stephanie Cooke, Új-Dél-Wales katasztrófavédelmi minisztere szerint épp emiatt „a vészhelyzet még messze nem ért véget”.

photo_camera Fotó: MUHAMMAD FAROOQ/AFP

Szakértők szerint az árvízveszélyt az klímaváltozás és a La Niña súlyosbította. Utóbbi egy olyan időjárási jelenség, ami akkor alakul ki, ha az erős szelek a Csendes-óceán meleg felszíni vizét Dél-Amerikából Indonézia felé fújják, és helyettük hidegebb vizek emelkednek a felszínre. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.