Az Európai Parlament jóváhagyta az euró horvátországi bevezetését

külföld
2022 július 05., 12:11
comments 2

Az Európai Parlament 539 igen szavazat, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett támogatta Horvátország euróövezethez való csatlakozását. Az elfogadott jelentésben megjegyezték: a horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a csatlakozásuk idején. Ennek ellenére az Európai Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

A tervezett menetrend szerint 2023. januárjától lehetne fizetni euróval Horvátországban. Az árakat szeptember ötödikétől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.