Fields-érmet kapott Marjana Viazovszka ukrán matematikus

július 5., kedd 12:36
2
Viazovszka az éremmel. Fotó: VESA MOILANEN/AFP

Marjana Viazovszka ukrán matematikus lett – egy francia, egy koreai-amerikai és egy brit tudós mellett – a Fields-érem egyik idei díjazottja. A Fields-érem az Abel-díj mellett a legnagyobb presztízsű díj a tudományágban, négyévente osztják ki, és csak negyen év alatti kutatók kaphatják.

A Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) közleménye szerint Viazovszka, a lausanne-i Műszaki Egyetem számelméleti tanszékének vezetője azért a munkájáért kapta az elismerést, amely a 8 dimenziós E8-rács modelljét igazolta. A megoldáshoz az egybevágó gömbtesteket úgy kellett a legoptimálisabb térkihasználással elhelyeznie egy adott térben, hogy azok csak érinthetik, de nem fedhetik egymást.

Viazovszka mindössze a második női díjazott a Fields-érem történetében. (Az első Fields-érmes nő Maryam Mirzakhani iráni matematikus volt, aki 2014-ben kapta meg a díjat, és három évvel később, mindössze negyven évesen elhunyt.)

Idén az ukrán tudóson kívül még a Genfi Egyetemen dolgozó Hugo Duminil-Copin francia matematikusnak, az Oxfordi Egyetem kutatóprofesszorának, James Maynard brit matematikusnak, valamint a Princetoni Egyetem professzorának, June Huh koreai-amerikai matematikusnak ítélték oda, az érmet.

A díjazottakat rendszerint a Matematikusok Nemzetközi Kongresszusán jelentik be, amelyet eredetileg idén Oroszországban, Szentpéterváron tartottak volna, de az ukrajnai háború miatt Helsinkibe helyeztek át.

„Az Oroszország által Ukrajna ellen indított barbár háború egyértelműen azt mutatja, hogy más alternatíva nem volt lehetséges” – indokolta a döntést a Carlos E. Kenig, az IMU elnöke. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt