Műveleti szünet kezdődhet a donyecki fronton

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 5., kedd 10:00
1

Ki kéne pihennie magukat a Liszicsanszkért vívott csatában részt vett csapatoknak, hogy visszanyerjék harcképességüket, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki július negyediként Oroszország hőse érdemrenddel tüntette ki Alekszandr Lapin vezérezredest és Esedulla Abacsev vezérőrnagyot a Luhanszk megye megszállásában szerzett érdemeikért.

Luhanszk elfoglalását Putyin és védelmi minisztere, Szergej Sojgu is nagy diadalként állították be - bár az április közepén indított keleti offenzíva eredeti célja nem csupán Luhanszk, hanem Donyeck megye teljes területének megszerzése volt, ám az utóbbival lényegében semmit se haladtak.

Rakétabecsapódás krátere Bahmut városában. Liszicsanszk eleste, Luhanszk egészének orosz megszállása után a következő csata Bahmutért indulhat. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Hétfőn például csak erőfelderítő műveleteket folytattak Bahmut és Sziverszk irányába, illetve megpróbáltak közelíteni a két várost összekötő főúthoz, Harkiv és Donyeck megyék határán pedig Szlovjanszk irányába tapogatóztak. Itt az ukrán vezérkar szerint "részsikereket értek el Mazanivkában, de a harcok továbbra is Dolina és Bohorodicsne körzetében zajlanak, itt lényegében április óta változatlan a frontvonal. Tekintettel a Luhanszkban bevetett orosz erők leharcoltságára, egyelőre semmi se utal arra, hogy kellő erőket tudnának összevonni a helyzet érdemi megváltoztatásához.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt