A Boko Haram megrohamozott egy börtönt Nigériában, több száz rab megszökött

Terrorizmus
2022 július 06., 12:41
comments 4

Kedden este a Boko Haram iszlamista terrorszervezet megrohamozott egy börtönt Nigériában: több mint 600 rab megszökött, de reggelre közel 300-at már el is fogtak – jelentette be a nigériai belügyminisztérium.

Egy börtönőr meghalt, miközben az állig felfegyverzett terroristák robbantások után behatoltak a börtönbe – nyilatkozott Abubakar Umar, a nigériai büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő hatóság szóvivője.

Az afrikai terrorszervezet fegyveres tagjai nagy erejű robbanószerkezetekkel, majd kézifegyverekkel támadták meg a nigériai főváros közelében fekvő börtönt, ahol Abba Kyari korábbi magas rangú rendőrtisztet is őrzik, akit kábítószer-kereskedelem miatt tartóztattak le. Őt nem szöktették meg – közölte Abubakar Umar.

photo_camera A Boko Haram iszlamistái 2018. január 2-án. Illusztráció: AFP

Afrika legnépesebb országában, a 206 milliós Nigériában gyakoriak a börtönök elleni támadások, mivel a fegyintézetek gyakran túlzsúfoltak, a börtönőrök pedig túlterheltek.

Az ENSZ adatai szerint a Boko Haram és az Iszlám Állam Közép-Afrikai Tartománya nevű terrorszervezetek iszlamista lázadóinak támadásai már több mint 35 ezer embert öltek meg, és több mint 2 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

A Nigériában legalább 10 éve tartó lázadás okozta politikai instabilitás, éhezés és egészségügyi válsághelyzet közvetve további 300 ezer ember halálát okozhatta a világszervezet értékelése szerint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.