Elbukott a kísérlet az EP-ben, ami megvétózta volna, hogy fenntarthatónak minősítsék a földgázt és az atomenergiát

gazdaság
2022 július 06., 15:36
comments 9

Az Európai Parlament (EP) elutasította a fellebbezést ami megakadályozta volna, hogy fenntarthatónak minősítsék a földgázt és az atomenergiát. A Bizottság ezáltal elfogadott indítványának indoklása szerint a gáz és atomenergia-ágazatoknak bizonyos körülmények között szerepe lehet a zöld energiára történő átállásban. Az Ukrajna és a klímaaktivisták által kezdeményezett fellebbezés elbukása sokak szerint jelentős előnyhöz juttatja Putyint az orosz-ukrán konfliktusban.

A vétó elbukásával az EP elfogadta az Európai Bizottság januári javaslatát, ami bizonyos feltételekkel, rendszertanilag a fenntartható energiaforrások közé sorolná az atomenergiát és a földgázt. A tervek szerint átmenetileg fenntartható forrásként szerepelhet a földgáz, ha az adott esetben más energiahordozó nem képes hasonló energia kapacitás előállítására. Az atomenergia esetében a radioaktív hulladék tárolásának megoldása a fenntarthatóság feltétele.

A Bizottság indítványa ellen indított fellebbezést 278-an támogatták, 328 képviselő szavazott ellene és 33-an tartózkodtak. Az EP vagy a Bizottság tagjainak kifogásával július 11-ig még változhat az egyébként január 1-jével életbe lépő szabályozás.

Bas Eickhout, az EP Környezetvédelmi Tanácsának alelnöke “a klímavédelem és az energiaátállás sötét napjának” nevezte a mait. Többek szerint ez a döntés végzetes lehet a zöld energia befektetések szempontjából, ugyanis a földgáz és az atomenergia fenntarthatóságának promotálásával az EU megbízhatatlan és “zöldre mosott” környezetté válik az energiaszektorban. A két antinukleáris álláspontú tagállam, Ausztria és Luxemburg már bejelentette, hogy az Európai Bíróságra viszi az ügyet.

“Meg vagyok döbbenve. Oroszország, a felmelegedést kiváltó fosszilis energiahordozókból fizeti az Ukrajna ellen vívott háborúját és az Európai Parlament épp most szavazta meg, hogy milliárdokkal támogassuk az orosz gázt” - kommentálta a történtekre Svitlana Krakovska, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület ukrán tagja. “Hogyan létezik, hogy ez a döntés egybeesik akár a klímavédelmi akár az Ukrajna melletti szolidaritás álláspontjával?” mondta a klímatudós.

Az MTI tudósítása szerint a Fidesz képviselői üdvözölték a szavazás eredményét. Az LMP közleményben ugyanakkor azt írta, hogy a szavazással az EP támogatta az atomenergia és földgáz beemelését a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységeket osztályozó taxonómia-rendeletbe, ami sorvezetőként szolgál a piaci befektetőknek. A zöld pecsét megadása azt jelenti, hogy ezek a projektek könnyebben juthatnak finanszírozáshoz, a tőke a megújuló energiaforrások helyett a nukleáris- és földgázszektorba fog áramlani. (Guardian)

Lénárt Lili cikke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.