Kanada kénytelen kidobni 13,6 millió adag lejárt AstraZeneca vakcinát

járvány
2022 július 06., 09:06

Kanadának 13,6 millió adag lejárt AstraZeneca-vakcinát kell kidobnia, mert sem otthon, sem külföldön nem talált nekik gazdát.

Kanada 2020-ban szerződött az AstraZenecával 20 millió adag vakcinára. 2,3 millió kanadai kapott ebből legalább egy adagot, a legtöbbük 2021 márciusa és júniusa között.

De mivel 2021 tavaszán az AstraZeneca vakcinájánál ritka, de potenciálisan halálos kimenetelű vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak merültek fel, Kanadában inkább a szintén rendelkezésre álló Pfizer-BioNTech és Moderna mRNS-vakcinákat használták a lakosság oltására.

photo_camera Fotó: FRED TANNEAU/AFP

Kanada 2021 júliusában megígérte, hogy a beszerzett készlet fennmaradó részét, kb. 17,7 millió adagot eladományoz. Kedden viszont a kanadai egészségügyi illetékesek közölték, hogy minden erőfeszítésük ellenére 13,6 millió adag szavatossága közben lejárt, és ezért ki kell dobni. A közleményük az oltóanyag iránti korlátozott kereslettel és a fogadó országok elosztási problémáival magyarázta a történteket.

Kanada összesen 8,9 millió adag AstraZeneca vakcinát adományozott el.

A kanadaiak kb. 85 százaléka van teljesen beoltva. A világ lakosságának 61 százaléka, a világ legszegényebb országaiban élőknek csak 16 százaléka van beoltva koronavírus ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.