Segítségnyújtás elmulasztása miatt vádat emeltek a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitánya ellen

bűnügy
2022 július 07., 07:42

27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az ellen a kapitány ellen, aki a Hableányt felborító Viking Sygn mögött érkező hajót irányította 2019. május 29-én. Az ügyészség közleménye szerint az 59 éves ukrán kapitány a baleset helyszíné haladt hajójával,

az ,,Ember a vízben” német nyelvű rádióforgalmazást nem hallotta, azt azonban észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll.

Miközben mobiltelefonon próbálta elérni a Viking Sygn kapitányát, áthaladt a már a mederfenékre süllyedt Hableány hajó felett. Amikor már áthaladt a Margit-híd alatt, rádión elérte kapitánytársát, aki tájékoztatta, hogy összeütközött egy hajóval, és megkérdezte, hogy lát-e valamit mögötte. Erre a kérdésre a vádlott azt válaszolta, hogy nem lát semmit, azt azonban hallotta, hogy valaki kiabált a fedélzet jobb oldalán.

Annak ellenére, hogy a vádlott a balesetet követően pár percen belül tudomást szerzett az ütközésről, nem tett fel további kérdéseket, hogy hol van az a hajó, amivel a másik szállodahajó ütközött, kerültek-e emberek a vízbe, milyen mentésre irányuló intézkedéseket tesz kapitánytársa.

Azonnali segítségnyújtás helyett, azt nézte, hogy a másik szállodahajó mentőcsónakját leengedik. Majd felgyorsított és megkerülte a Margit-szigetet, majd a Duna budai ágában völgymenetben hajózott, amikor a baleset miatt intézkedő vízirendőrök kikötésre kötelezték. Az ügyészség a 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat fogházbüntetésre, amelynek végrehajtását a vádlott büntetlen előéletére és a joggyakorlatra is figyelemmel próbaidőre függessze fel és a vádlottat határozott időre a tiltsa el a vízi járművek vezetésétől,

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.