A szerzői jogok megsértése miatt perel egy fotós egy tetoválóművészt

bűnügy
2022 július 08., 18:00
comments 5

Per indul a művészi értelmezés és a szerzői jogok megsértése miatt a híres tetoválóművész, Kat Von D ellen. Von D - hivatalos néven Katherine Von Drachenberg - 2017-ben tetováltata egy emberre Miles Davis ikonikus fényképének képmását. Von D nem kapott pénzt a tetoválásért, de a közösségi médiában közzétette a művét. 2021-ben a fényképet készítő Jeffrey Sedlik pert indított Von D ellen szerzői jogok megsértése miatt.

„Lényegében azt állítja, hogy a tetoválás túlságosan hasonlít az ő Miles Davisről készült fotójára, és ezért Kat Von D szerzői jogsértést követett el" - mondta Aaron Moss, egy kaliforniai szerzői jogi ügyvéd. Von D ragaszkodik ahhoz, hogy az általa készített változat átalakítja az eredeti képet.

Egy kaliforniai szövetségi bíró nemrég úgy döntött, hogy az ügy bíróság elé kerülhet. Az ügynek komoly következményei lehetnek a tetoválóművészek számára az Egyesült Államokban.

„Von D használta a fényképet referenciaként, de a saját ízlését is hozzáadta, az esküdtszék számára a kérdés, hogy vajon eléggé megváltoztatta-e az eredetit?" - mondta Kristelia Garcia, aki szellemi tulajdont, szerzői jogot és szabadalmi jogot tanít a Coloradói Egyetemen.

„A jogsértés megállapítása gyakorlatilag törvénytelenné tenné a tetovált személy karjának nyilvános mutogatását" - mondta Amelia Brankov, szerzői jogi ügyvéd az Artnet Newsnak júniusban. "Ez elbizonytalaníthatja azokat a tetoválóművészeket, akiket arra kérnek, hogy egy harmadik fél képeit varrják a vendégeikre." (Fox5)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.