Belehalt a sérüléseibe Abe Sinzó

július 8., péntek 9:02
15

A kórházban meghalt Abe Sinzó volt japán miniszterelnök, aki ellen egy választási kampányesemény közben, Nara városában követtek el merényletet. A 67 éves volt kormányfő a helyi képviselőjelölt mellett mondott kortesbeszédet, amikor egy férfi odalépett a pulpitushoz, előhúzott a háta mögül egy fegyvert, és kétszer rálőtt. Abe Sinzó a nyakán és a bal kulcscsontján sebesült meg, ami erős belső vérzést okozott nála. Ezután a vérátömlesztéssel sem tudták megmenteni az életét.

A merénylet miatt egy 40 év körüli férfit vettek őrizetbe a helyszínen.

Abe Sinzó Fotó: ARTHUR NICHOLAS ORCHARD/Hans Lucas via AFP

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült.

Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma. A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük. A Guardian a helyi sajtóra hivatkozva azt írja, hogy a merénylő saját maga készíthette a fegyvert, amivel rálőtt a volt miniszterelnökre. (Bloomberg/BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt