Belehalt a sérüléseibe Abe Sinzó

GYÁSZ
2022 július 08., 09:02
comments 13

A kórházban meghalt Abe Sinzó volt japán miniszterelnök, aki ellen egy választási kampányesemény közben, Nara városában követtek el merényletet. A 67 éves volt kormányfő a helyi képviselőjelölt mellett mondott kortesbeszédet, amikor egy férfi odalépett a pulpitushoz, előhúzott a háta mögül egy fegyvert, és kétszer rálőtt. Abe Sinzó a nyakán és a bal kulcscsontján sebesült meg, ami erős belső vérzést okozott nála. Ezután a vérátömlesztéssel sem tudták megmenteni az életét.

A merénylet miatt egy 40 év körüli férfit vettek őrizetbe a helyszínen.

photo_camera Abe Sinzó Fotó: ARTHUR NICHOLAS ORCHARD/Hans Lucas via AFP

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült.

Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma. A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük. A Guardian a helyi sajtóra hivatkozva azt írja, hogy a merénylő saját maga készíthette a fegyvert, amivel rálőtt a volt miniszterelnökre. (Bloomberg/BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.