Hét év börtönt kapott egy moszkvai önkormányzati képviselő, mert bírálta Ukrajna lerohanását

háború
2022 július 08., 19:08
comments 15

Bűnösnek találták és hétévi börtönbüntetésre ítélték pénteken Alekszej Gorinov moszkvai önkormányzati képviselőt, amiért bírálta Ukrajna orosz lerohanását. A hatvanéves vádlott a bírónő szerint hivatali tisztségét felhasználva az orosz hadseregre vonatkozó, "egyértelműen hazug információkat terjesztett" egy "politikai gyűlölet motiválta" csoport keretében.

Az ügyben érintett másik személy, Gorinov önkormányzati munkatársa, Elena Kotenochkina, ő elhagyta Oroszországot, távollétében is elrendelték a letartóztatását.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A jogász képesítésű Gorinovot áprilisban vették őrizetbe, amiért március 15-én egy kerületi képviselő-testületi ülésen bírálta az Ukrajna elleni orosz agressziót. A háborút háborúnak, nem pedig különleges műveletnek nevezték, képviselő-testületi ülésen az ukrajnai gyermekek haláláról beszéltek. Gorinov "fasiszta államnak" nevezte Oroszországot, és azt mondta, hogy az invázió célja Ukrajna területének elfoglalása és függetlenségének megszüntetése.

A büntetőügyet öt nap alatt vizsgálták ki. Gorinov fellebbezni fog a bírósági döntés ellen, közölte ügyvédje, Katyerina Tyertuhina, aki szerint védencét a szavai, a véleménye és a meggyőződése miatt ítélték el. (MTI, Mediazona)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.