Meglőtték Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt

külföld
2022 július 08., 04:35
comments 5

Merényletet követtek el Abe Sinzó volt japán miniszterelnök ellen egy választási kampányesemény közben Nara városában – jelentette a helyi média. A volt kormányfő a helyi képviselőjelölt mellett mondott kortesbeszédet, amikor egy férfi odalépett a pulpitushoz, előhúzott a háta mögül egy fegyvert, és kétszer rálőtt.

link Forrás

Az egyik lövés elkerülte, a másik a BBC információi szerint a hátán találta el, Abe Sinzó eszméletlenül a földre esett. A Liberális Demokrata Pártra hivatkozó egyes hírek szerint a politikus a nyakán vérzett. A japán közmédia, az NHK tudósítása szerint a politikus eszméleténél volt, amikor kórházba szállították, ugyan szintén az NHK-nak nyilatkozva egy, a helyszínre kiérkező tűzoltó azt nyilatkozta, Abe nem mutatott életjeleket. Állapotáról egyelőre nincs több információ.

photo_camera Abe Sinzó 2020-ban. Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

A támadót, aki meg sem próbált elmenekülni, a rendőrök azonnal őrizetbe vették. Japánban nagyon ritkák a fegyveres támadások, egy 1958-as törvény ugyanis egyszerűen kimondja, hogy "senki nem tarthat lőfegyvert vagy kardot". Vannak persze kivételek, vadászatra vagy sportcélra lehet civileknek lőfegyvere, de csak nagyon szigorú ellenőrzések után. Az pedig lényegében példa nélküli a szigetország modern történetében, hogy politikusok ellen kövessenek el fegyveres merényletet. A Guardian a helyi sajtóra hivatkozva azt írja, hogy a merénylő saját maga készíthette a fegyvert, amivel rálőtt a volt miniszterelnökre. A támadóról eddig annyit tudni, hogy valószínűleg korábban a japán haditengerészetnél szolgált.

link Forrás

A 67 éves Abe Sinzó Japán leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnöke volt, 2012-től 2020-ig volt kormányon, amikor egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.