Lemondott az ukrán háborút ellenző moszkvai főrabbi

külföld
2022 július 08., 10:33
comments 1

Lemondott posztjáról Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi, mert úgy érezte, ha nem így tesz, azzal veszélybe sodorja az orosz főváros zsidó közösségét. Goldschmidt már két héttel a háború kezdete után hagyta el Moszkvát, először nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, majd beteg apját látogatta meg Izraelben. Egy hónapja jelentette be, hogy

azért hagyta el Oroszországot, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa Oroszország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta. Azóta is Izraelben van.

"Látva, hogy zajlik az elmúlt hónapokban az Ukrajna elleni szörnyű háború, látva a rengeteg szenvedést, nem maradhattam csöndben, elmentem segíteni a kelet-európai menekülteket és felszólaltam a háború ellen"- írta közleményében Goldschmidt. Hozzátette, hiába választották újra múlt hónapban a főrabbi posztjára, egyértelművé vált, hogy a moszkvai zsidó közösség veszélybe kerülne, ha ő a pozíciójában maradna, ezért inkább lemond.

Goldschmidt 33 éve töltötte be a moszkvai főrabbi posztját, és mint közleményében írja, feleségével együtt nagyon hálás, hogy része lehetett a orosz zsidóság a Szovjetunió összeomlása utáni reneszánszának. "minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy építsük és vezessük a közösséget a viharos 90-es években és a jelenlegi elnök egyre autoriterebb Oroszországában." (Guardian, Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.