Felmondja a Magyarországgal kötött adóegyezményt az USA

gazdaság
2022 július 09., 05:48
comments 27

Az Egyesült Államok felmondja az 1979-es amerikai-magyar adóegyezményt, miután a magyar kormány megvétózta a globális minimumadó európai elfogadását.

Az USA pénzügyminisztériuma szerint Magyarország ezzel a lépéssel súlyosbította az egyezménnyel kapcsolatos aggályokat. Úgy látják, a 9 százalékos magyar társasági adó olyan mértékben elmarad a 21 százalékos amerikaitól, hogy az egyezmény már csak a magyar fél számára előnyös. Szerintük emiatt jelentősen csökkennek az amerikai adóbevételek, és alig kapnak vissza valamit a magyarországi befektetéseikért. A 15 százalékos globális minimumadó elfogadása viszont javíthatná a helyzetet.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere 2022. május 22-én a Parlamentben
photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere 2022. május 22-én a Parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

A magyar kormány júniusban jelentette be, hogy nem támogatja az Európai Unió csatlakozását a globális minimumadóhoz. Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly októberben még kifejezetten elégedett volt a minimumadó tervezetével. Sőt, a magyar kormány még az idén áprilisi EU-s pénzügyminiszteri találkozón sem jelezte, hogy bármi gondja volna a minimumadóval. Indoklásuk szerint azért vétóztak, mert szeretnék, ha a minimumadónak az a pillére is megvalósulna, ami arról szólna, hogy a nagy techcégektől ott lehessen elvonni az adót, ahol a bevételük keletkezik. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.