A kormány eddig büszke volt rá, de most már nem akarja a multik egységes adóztatását

gazdaság
2022 június 16., 04:16
comments 12

Hétfőn a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik benyújtott egy határozati javaslatot, miszerint a magyar parlament ellenzi, hogy az Európai Unió csatlakozzon a globális minimumadó bevezetéséhez.

Minden uniós tagállamnak vétójoga van az ügyben, úgyhogy ha a magyar kormány szót fogad a fideszes határozatnak, akkor a pénzügyminiszterek tanácsában Varga Mihály meg fogja akadályozni, hogy az EU 27 országa csatlakozzon a világ 137 országára kiterjedő, tervezett rendszerhez.

Minden jel szerint a kormány szót kíván fogadni a parlamenti határozatnak. Erre utal például, hogy kedd este az USA külügyminisztere kifejezetten ebben az ügyben felhívta telefonon Szijjártó Pétert, aki szerda hajnali Facebook-posztjában megírta, Magyarország kormánya szerint most nem időszerű a globális minimumadó bevezetése, és ezt el is mondta Antony Blinkennek. (Azt is elmondta neki, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra győzött Anglia ellen.)

Szijjártó eddig büszke volt a minimumadóra

A helyzet azért tűnik furcsának, mert tavaly októberben Szijjártó Péter még kifejezetten elégedett volt a minimumadó tervezetével. „Olyan kompromisszum jött létre a globális minimumadó ügyében, amely kezelhető a magyar gazdaság szempontjából, mindez pedig bizonyítja, hogy megéri küzdeni a nemzeti érdekért, és vállalni a vitákat” – nyilatkozta hét hónappal ezelőtt. Akkor ebben Varga Mihály is egyetértett vele: „Nagyon komoly eredményt értünk el, nyugodtan mondhatom, hogy egy magyar siker valósult meg, jól tettük, hogy az érdekeinket határozottan képviseltük” – jelentette ki a pénzügyminiszter 2021 őszén.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.