A kormány eddig büszke volt rá, de most már nem akarja a multik egységes adóztatását

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 június 16., 4:16
comments 12

Hétfőn a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik benyújtott egy határozati javaslatot, miszerint a magyar parlament ellenzi, hogy az Európai Unió csatlakozzon a globális minimumadó bevezetéséhez.

Minden uniós tagállamnak vétójoga van az ügyben, úgyhogy ha a magyar kormány szót fogad a fideszes határozatnak, akkor a pénzügyminiszterek tanácsában Varga Mihály meg fogja akadályozni, hogy az EU 27 országa csatlakozzon a világ 137 országára kiterjedő, tervezett rendszerhez.

Minden jel szerint a kormány szót kíván fogadni a parlamenti határozatnak. Erre utal például, hogy kedd este az USA külügyminisztere kifejezetten ebben az ügyben felhívta telefonon Szijjártó Pétert, aki szerda hajnali Facebook-posztjában megírta, Magyarország kormánya szerint most nem időszerű a globális minimumadó bevezetése, és ezt el is mondta Antony Blinkennek. (Azt is elmondta neki, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra győzött Anglia ellen.)

Szijjártó eddig büszke volt a minimumadóra

A helyzet azért tűnik furcsának, mert tavaly októberben Szijjártó Péter még kifejezetten elégedett volt a minimumadó tervezetével. „Olyan kompromisszum jött létre a globális minimumadó ügyében, amely kezelhető a magyar gazdaság szempontjából, mindez pedig bizonyítja, hogy megéri küzdeni a nemzeti érdekért, és vállalni a vitákat” – nyilatkozta hét hónappal ezelőtt. Akkor ebben Varga Mihály is egyetértett vele: „Nagyon komoly eredményt értünk el, nyugodtan mondhatom, hogy egy magyar siker valósult meg, jól tettük, hogy az érdekeinket határozottan képviseltük” – jelentette ki a pénzügyminiszter 2021 őszén.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt