Egymásra van utalva a lengyel és magyar kormány, de a barátság már sosem lesz a régi

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 április 23., 5:05
comments 5

Úgy tűnhet, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak köszönhetően Orbán nyert újabb 4 év kétharmados kormányzást, de elvesztett egy barátot. Nem is csupán barátot, de társat, sőt, bajtársat vesztett Jarosław Kaczyński, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének személyében. Régóta tudni lehetett, hogy bár a lengyel és magyar jobboldal nagyon sok mindenben egyetért, sőt, példaként tekint egymásra, az Oroszországhoz fűződő viszonyukban nagyon más állásponton vannak. És míg békeidőben ezt még a szőnyeg alá lehetett söpörni, most, amikor orosz katonák háborús bűnöket követnek el, az orosz hadsereg pedig egész városokat bombáz porrá egy Lengyel- és Magyarországgal is szomszédos országban, már nem lehet megúszni, hogy a felszínre kerüljenek az ilyen viták. Nem véletlen, hogy Kaczynski nemrég azt javasolta a győzelmi beszédében Zelenszkij ukrán elnököt ellenfeleként megemlítő Orbánnak, hogy menjen el szemészhez, ha nem látja, mi zajlik Ukrajnában.

Orbán legfontosabb európai szövetségese azt is mondta, hogy ha Orbán tovább megy ezen az úton, akkor a lengyel-magyar együttműködést a korábbi formájában nem lehet fönntartani. De közelebb hozza majd a lengyel jobboldali kormányt az EU-hoz a konfliktus, ami Orbánéktól egyre távolabb sodorja őket? Helyre lehet majd állítani még valaha ezt a kapcsolatot? És a háború hozott akkora megerősítést a lengyel kormánynak, mint a magyarnak? Lengyel politológusokkal és újságírókkal beszélgettünk, hogy megértsük, hogyan hatott a háború a lengyel belpolitikára, a lengyel kormány viszonyára az EU-val, az Egyesült Államokkal és Magyarországgal.

photo_camera Balról jobbra: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt