Egymásra van utalva a lengyel és magyar kormány, de a barátság már sosem lesz a régi

POLITIKA
2022 április 23., 07:05

Úgy tűnhet, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak köszönhetően Orbán nyert újabb 4 év kétharmados kormányzást, de elvesztett egy barátot. Nem is csupán barátot, de társat, sőt, bajtársat vesztett Jarosław Kaczyński, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének személyében. Régóta tudni lehetett, hogy bár a lengyel és magyar jobboldal nagyon sok mindenben egyetért, sőt, példaként tekint egymásra, az Oroszországhoz fűződő viszonyukban nagyon más állásponton vannak. És míg békeidőben ezt még a szőnyeg alá lehetett söpörni, most, amikor orosz katonák háborús bűnöket követnek el, az orosz hadsereg pedig egész városokat bombáz porrá egy Lengyel- és Magyarországgal is szomszédos országban, már nem lehet megúszni, hogy a felszínre kerüljenek az ilyen viták. Nem véletlen, hogy Kaczynski nemrég azt javasolta a győzelmi beszédében Zelenszkij ukrán elnököt ellenfeleként megemlítő Orbánnak, hogy menjen el szemészhez, ha nem látja, mi zajlik Ukrajnában.

Orbán legfontosabb európai szövetségese azt is mondta, hogy ha Orbán tovább megy ezen az úton, akkor a lengyel-magyar együttműködést a korábbi formájában nem lehet fönntartani. De közelebb hozza majd a lengyel jobboldali kormányt az EU-hoz a konfliktus, ami Orbánéktól egyre távolabb sodorja őket? Helyre lehet majd állítani még valaha ezt a kapcsolatot? És a háború hozott akkora megerősítést a lengyel kormánynak, mint a magyarnak? Lengyel politológusokkal és újságírókkal beszélgettünk, hogy megértsük, hogyan hatott a háború a lengyel belpolitikára, a lengyel kormány viszonyára az EU-val, az Egyesült Államokkal és Magyarországgal.

Balról jobbra: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
photo_camera Balról jobbra: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.