Jarosław Kaczyński szerint vége a korábbi lengyel-magyar együttműködésnek, ha Orbán így folytatja

háború
2022 április 08., 15:59

„Mikor Orbán azt mondja, hogy nem lehet látni, mi történt Bucsában, valaki javasolhatná neki, hogy keressen fel egy szemészorvost” - mondta egy pénteki interjúban Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, Orbán korábbi szövetségese.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta láthatóan távolodik a lengyel és a magyar kormány álláspontja, mert míg Orbán kormánya továbbra sem igyekszik nagyon távolodni Vlagyimir Putyintól, a lengyel kormány azon dolgozik, hogy még az idei végéig leválassza az országot az orosz energiahordozókról, és hajlandó kimondani olyasmiket, hogy Ukrajnában jelenleg népirtás zajlik.

„Az értékelésem egyértelműen negatív - be kell vallanom, hogy ez az egész nagyon szomorú” - mondta Orbán viselkedéséről a lengyel jobboldal vezéralakja.

Orbán a választások megnyerése utáni első, szerdai sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó egyértelműen elítélni az oroszok bucsai mészárlását, hanem azt mondta, ezeket előbb ki kell vizsgálni.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Lengyelországgal kötött szövetséget meg kell szilárdítani. Pénteki interjújában viszont Kaczyński kritizálta azt, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal.

„Nem folytathatjuk a korábbi együttműködésünket, ha ez így megy tovább” - nyilatkozta. (Politico)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.