Lengyelország 2022 végéig leválasztja magát az orosz energiahordozókról

külföld
2022 március 30., 08:41
comments 9

Lengyelország 2022 végéig leválasztja magát az orosz kőolajról, és legkésőbb idén májusban felhagy az orosz szén importjával - jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Guardian szerint. A kormányfő szerint már idén áprilisra is teljes lehet az orosz szénre vonatkozó lengyel embargó, de ha árpilisig nem tudnak leválni az orosz szénszállításokról, májusig mindenképp megoldják ezt.

Lengyelország kőolajszükségletének több mint 60 százalékát orosz forrásból fedezi, a leválás így nagyon komoly vállalást jelent, és a lengyel energiaszektor jelentős átalakításával jár majd.

Az orosz gázfüggőség felszámolásán Lengyelország már évek óta dolgozik, gázvezetéket építettek a Balti-tengeren annak érdekében, hogy Norvégia felől is földgázhoz juthasson az ország. A beruházás annyira sikeres volt, hogy a lengyel kormány nem is tervezi már meghosszabbítani a Gazprommal kötött, idén lejáró hosszútávú gázszállítási szerződését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt