Lengyelország 2022 végéig leválasztja magát az orosz energiahordozókról

külföld
2022 március 30., 08:41
comments 9

Lengyelország 2022 végéig leválasztja magát az orosz kőolajról, és legkésőbb idén májusban felhagy az orosz szén importjával - jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Guardian szerint. A kormányfő szerint már idén áprilisra is teljes lehet az orosz szénre vonatkozó lengyel embargó, de ha árpilisig nem tudnak leválni az orosz szénszállításokról, májusig mindenképp megoldják ezt.

Lengyelország kőolajszükségletének több mint 60 százalékát orosz forrásból fedezi, a leválás így nagyon komoly vállalást jelent, és a lengyel energiaszektor jelentős átalakításával jár majd.

Az orosz gázfüggőség felszámolásán Lengyelország már évek óta dolgozik, gázvezetéket építettek a Balti-tengeren annak érdekében, hogy Norvégia felől is földgázhoz juthasson az ország. A beruházás annyira sikeres volt, hogy a lengyel kormány nem is tervezi már meghosszabbítani a Gazprommal kötött, idén lejáró hosszútávú gázszállítási szerződését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.