Duda szerint nehéz tagadni, hogy népirtás zajlik Ukrajnában

külföld
2022 április 07., 03:26
comments 1

A lengyel államfő, Andrzej Duda volt a CNN vendége, és itt beszélt arról, hogy meggyőződése szerint nehéz tagadni, hogy Ukrajnában népirtás zajlik. Mint elmondta, az oroszok olyan bűnöket követnek el, melyek megfelelnek a népirtás feltételeinek, főleg ha megnézzük a különböző elhangzó beszélgetések kontextusát. Duda az orosz propaganda által hangoztatott nácitalanítást említette, amivel Moszkva szerinte egy hamis ürügyet hozott létre a mészárlás elkövetésére.

A tény, hogy Ukrajna civil lakosságát ölik meg, mutatja meg leginkább, hogy mi is a célja az orosz inváziónak. A cél, hogy egyszerűen felszámolják az ukrán nemzetet, tette hozzá a lengyel elnök.

photo_camera Fotó: BORISLAV TROSHEV/Anadolu Agency via AFP
  Az interjúban Duda szkeptikus volt a diplomáciai megoldásokkal kapcsolatban, legalábbis a háborúnak ezen a pontján. Mint mondta, őt nem lepte meg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kritikája, amivel többek között Emmanuel Macront támadta, amikor arról beszélt, hogy Hitlerrel sem tárgyalt senki. Duda szerint egyszerűen nincs értelme párbeszédbe bocsátkozni Moszkvával. Előbb nagyon szigorú feltételeket kell lefektetni Putyin számára, és ha azok teljesülnek, akkor van lehetősége a diplomáciai párbeszédnek.
  „Határozottan támogatni fogjuk Ukrajnát, szigorítani fogjuk a szankciórendszert, mert ha olyan párbeszédet folytatnak, amellyel nem érnek el semmit, az csak egy játék, amellyel Oroszország időt akar nyerni." – mondta erről Duda. Szerinte az új feltételek közé kéne tartoznia az orosz energiaszektorral szembeni szankciók bevezetésének.
  A lengyel államfő hozzátette, hogy tudja, ez rendkívül összetett feladat, mert egyes országok számára alapvető jelentősége van az orosz energiának. Megjegyezte azt is, hogy Lengyelország végig ellenezte a Németország és Oroszország közötti földgázvezetékek építését, mert szerintük ezek politikai projektek voltak, azzal a céllal, hogy kikerüljék Lengyelországot és a balti államokat. Szerinte Oroszország jelenleg nemcsak Németországot, de egész Európát zsarolja, és az Északi Áramlat 2 vezeték teljes visszabontására lenne szükség.
  Duda elmondta azt is, hogy az országok vezetői közül talán ő beszél a legtöbbet Zelenszkijjel, mivel közvetlen szomszédja és kollégája. Mint mondta, munkál benne mélyen egy érzés, hogy minden segítséget meg kell adniuk Ukrajnának:
  „Igen, ez az érzésem nem csak abból fakad, hogy Lengyelország biztonságát szavatolnunk kell. Azt akarjuk, hogy az ukrán állam független, szuverén és szabad államként létezzen” – mondta el erről. A lengyel államfő szerint Putyin célja az is lehetett, hogy az ukrán menekültek révén destabilizálja Lengyelországot és a régió többi országát, és mint mondta, egyrészt rendkívül büszke a lengyelekre, akik rengeteg segítséget nyújtanak a menekülteknek, de azt is tudja, hogy a menekültek érkezése hatalmas terhet is ró a társadalomra. Ezért is kér mindenhonnan nemzetközi segítséget, és elmondása szerint eddig meg is kapták ezt.
  Szerinte nem sok kétség van afelől, hogy az oroszok Lengyelországot is fenyegethetik a jövőben, épp ezért jelentősen növelni kell a védekezési képességeiket.
  A CNN cikke ezenkívül hosszan tárgyalja még, hogy milyen sokat tesz Lengyelország az ukránok megsegítéséért, és hogy a korábbi washingtoni kritikák ellenére mennyire elismeri az Egyesült Államok a lengyel kormány munkáját. Duda is kitért arra, hogy mennyire fontos hazája számára az amerikaiakkal való katonai szövetség.
  Arra a kérdésre, hogy tud-e nyugodtan aludni, amíg Putyin hatalmon van, Duda elmondta, hogy nem alszik jól, mert tudja, mi történik a szomszédban. De épp ezért kell azt tenniük, amit tesznek: minden létező eszközzel segíteni Ukrajnán, és mindent megtenni azért, hogy megállítsák Putyint. Ez nemcsak Ukrajna, de Lengyelország és az egész Közép-Európa érdeke is.

Duda abban is bízik, hogy az Ukrajna elleni támadás után a nemzetközi közösségből senki sem fog többé szóba állni Putyinnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.