Három részre szakíthatja Európát az orosz-ukrán háború

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
április 8., 7:35
comments 4

Timothy Garton Ash az Oxfordi Egyetem történész professzora, a modern közép-kelet-európai történelem nagy szakértője, aki rendszeresen publikál a Guardian és más lapok hasábjain, többek között a magyar politikáról is. Tudását még Orbán Viktor is elismerte, amikor a Szamizdatnak nevezett propagandairatának egyik számában vitába szállt a professzorral. Ash nemrég a CEU Demokrácia Intézetének meghívásából tartott előadást Budapesten az orosz-ukrán háborúról és arról, mindennek milyen hatása lehet az Európai Unióra és a közép-kelet-európai demokráciára.

A professzorral előadása után beszélgettünk, amikor elmondta, milyen nagyhatalmi tervei voltak Putyinnak már a 90-es évek közepén, milyen hatással lehet a német kormány ukrán háború alatti politikája az egész EU további fejlődésére, és hogy szerinte Orbán Viktor európai helyzetét kevésbé rontotta a háború, mint azt sokan szeretnék hinni.

Joe Biden amerikai elnök nemrég Varsóban tartott beszédében lényegében azt mondta, hogy a mostani ukrán háború annak a harcnak a folytatása, ami 1956-ban elkezdődött Budapesten. Ön is lát hasonlóságot a kettő között?

Elképesztően sok a hasonlóság. 1939-től 1945-46-on keresztül az 56-os magyar és 68-as csehszlovák eseményekig és tovább egy sor közép-kelet-európai tragédia történt, amikor európai népeket nyomott el egy külső hatalom. Ezek elborzasztották a nyugatot, de vagy nem tudott, vagy nem akart tenni ellene semmit. A különbség az, hogy míg 1956-ban a Szabad Európa Rádió azt mondta a magyaroknak, hogy érkezik a segítség nyugatról, miközben ilyenről nem volt szó, 2022-ben a nyugat kevesebbet ígért, és többet tett, hogy segítse Ukrajnát, és óriási katonai segítséget nyújt, hogy az ukránok megküzdhessenek a szabadságukért. Az összehasonlítás tehát arra jó, hogy ezt a fontos különbséget észrevegyük.

És ön egyetért Bidennel, hogy az 56-os magyar és a mostani ukrán lényegében ugyanannak a küzdelemnek a folytatása?

Amennyiben úgy tekintünk a szovjet blokkra, mint egy orosz birodalomra, akkor igen. De fontos megérteni a különbségeket. Putyin nem beszél sokat Brezsnyevről vagy Leninről, de nagyon sokat emlegeti Nagy Katalint és Nagy Pétert. Véleményem szerint Putyin maga is úgy gondol a saját politikájára, hogy ő az orosz, nem a szovjet birodalmat akarja újjáépíteni.

photo_camera Timothy Garton Ash Fotó: Kiss Bence/444

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt