Mol-igazgató: Nincs üzemanyaghiány Magyarországon, de semmi nem garantálja, hogy így is marad

gazdaság
2022 július 10., 09:51
comments 6

A Portfóliónak adott interjút Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy

„pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad. Több szempontból is nagyon érzékeny a jelenlegi helyzet”.

Mint Ratatics elmondta, az ársapka miatt a hazai import jelentős része kiesett, mert a külföldi nagykereskedők nem érdekeltek abban, hogy ezen az áron értékesítsék az üzemanyagot. „Tulajdonképpen egylábú lett az ország, csak a Molra számíthatunk. Egy komolyabb fennakadás vagy műszaki hiba esetén pedig a stratégiai készletekre kell majd támaszkodnunk, melyek szintén végesek” – tette hozzá.

Emellett számít az is, hogy a nyár eleve egy nagyobb forgalmú időszak a nyaralások miatt, az is, hogy az orosz kőolajembargó miatt Európában nem zárható ki az időszakos áruhiány, és probléma az is, hogy a schwechati finomító karbantartási újraindulása nem sikerült, várhatóan több hónapot csúszik, ezért a Molnál azzal számolnak hogy az OMV időszakosan nem lesz képes annyi terméket importálni, mint korábban.

És emellett a Mol is végez karbantartásokat a saját finomítóiban, a Dunai Finomító például az előre eltervezett menetrend szerint augusztusban és októberben is leáll egy hónapra, azaz a dízeltermelés augusztusban a harmadára fog csökkenni.

Az ársapkáról Ratatics elmondta, hogy a céljával ők is egyetértenek, hiszen értik azt, hogy a piaci üzemanyagár, ami jelenleg 800 forint körül mozog literenként, nagyon komoly megterhelést jelentene a családoknak.

Ugyanakkor „az ársapka torzítja a piacot, és visszaélésekhez vezet. Az import jelentős része kiesett, pedig a magyar piacnak szüksége van az importra. Ezeket az észrevételeket jeleztük a kormányzatnak, és üdvözöljük az olyan támogató döntéseket, mint például a benzinturizmus májusban bejelentett visszaszorítása.”

Az interjúból kiderült az is, hogy a Molnak egyetlen kútját sem kellett még bezárnia, és ha elő is fordul hiány az egyes üzemanyagokból valamelyik kúton, annak logisztikai okai szoktak csak lenni, és jellemzően 1-2 órán belül megoldják.

Arra a kérdésre, hogy ha komoly üzemanyaghiány lépne fel Magyarországon, milyen külső forrásból, milyen áron lehetne benzint beszerezni, az igazgató elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak ezen a kérdésen, de az elmondható, hogy Magyarország még a legnagyobb vészhelyzet esetén is, ha esetleg valami miatt minden forrás megszűnne, több hónapig képes lenne biztosítani az ellátást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.