A 60 év felettiek és a veszélyeztettek emlékeztető oltását javasolják az európai egészségügyi hatóságok

járvány
2022 július 11., 13:25
comments 2

Szinte minden európai országban nő a koronavírusos fertőzöttek száma, amit elsősorban az omikron BA.5 variánsa okoz. Az európai egészségügyi hatóságok ezért azt javasolják a tagállamoknak, hogy a 60 évnél idősebbek és az egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetett emberek kapjanak egy újabb megerősítő oltást, írja a Guardian.

Az EU egészségügyi szervei áprilisban még csak a 80 év felettieknek javasolták kifejezetten az oltás beadását, de az emelkedő esetszámok miatt most újabb ajánlást tettek közzé.

Az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős EU-biztos, Stella Kyriakides szerint a fertőzésszámok és a kórházba kerülők számának növekedést látva mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát, és az európai járványügyi hivatallal (ECDC), illetve a gyógyszerügynökséggel összhangban azt is ajánlja, hogy a tagállamok kezdjék el negyedik, emlékeztető oltással oltani a 60 évnél idősebb, illetve az egyéb veszélyeztetett csoportba tartozókat.

Az ECDC igazgatója, Andrea Ammon is arról számolt be, hogy a kontinens számos országában nőni kezdett a kórházba, illetve intenzívosztályra kerülők száma, és a jelek egy új járványhullámra utalnak az EU területén.

Az ügynökség ugyanakkor nem gondolja, hogy oltani kéne emlékeztető oltással a 60 évesnél fiatalabbaknak, illetve azokat, akiknek nincs veszélyforrást jelentő egészségügyi állapota.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.