Az ukrán állam javára lemond médiabirodalmáról az ország leggazdagabb embere

külföld
2022 július 11., 16:05
comments 4

Lemond egész médiabirodalmáról az ukrán állam javára Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere, jelentette be hétfőn.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Ahmetov vállalata, a System Capital Management (SCM) honlapján azt írja, hogy még a héten kivonja az SCM befektetési társaságot a médiapiacról. A vállalat médiaholdingja, a Media Group Ukraine az állam javára lemond az összes műsorszórási és műholdas televíziós engedélyéről, valamint az ukrajnai nyomtatott sajtótermékeiről is. Ezzel együtt a médiaholdig online tevékenysége is megszűnik.

photo_camera Rinat Ahmetov egy 2014-es felvételen Kijevben. Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

Ahmetov a döntést az oligarchaellenes törvény hatályba lépésével indokolta. A jogszabály tiltja, hogy a közéletben jelentős gazdasági és politikai súllyal rendelkező személyek - oligarchák - olyan túlzott befolyásolással bírjanak a közvéleményre, ami fenyegeti a nemzetbiztonságot.

Az üzletember nem tartja magát „oligarchának". Ugyanakkor a médiavagyon értékesítésére a törvényben meghatározott hat hónapos időszak, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió nem teszi lehetővé, hogy az SCM piaci feltételekkel értékesítse a médiaholdinghoz tartozó televíziókat és újságokat, mondta. A médiaholding tíz televíziós csatornából, internetes kiadványokból és nyomtatott sajtóból, valamint egy "modern produkciós média-ökoszisztémából áll". A befektetés összértéke meghaladja az 1,5 milliárd dollárt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt