Több hónapja nyomoz a BRFK az Index működéséről kiszivárgott hangfelvételekkel kapcsolatban

belföld
2022 július 11., 17:04
comments 2

Gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor a több hónapja tartó BRFK-nyomozásban, ami azután indult meg, hogy megjelent egy hangfelvétel arról, hogy Mészáros Lőrinc pénzügyi segítséget nyújtott az Indexnek, írja a Media1.

Amikor a Direkt36 leközölte idén márciusban azokat a leleplező hangfelvételeket, amelyeken Fekete-Szalóky Zoltán, az Index jelenlegi főszerkesztője arról beszélt, hogy a Mészáros Lőrinc által a kiadónak juttatott 100 millió forintért elvárható, hogy ne írjanak meg bizonyos ügyeket, illetve ne olyan hangsúlyosan, akkor a felvételt publikáló oknyomozó lapot büntetőfeljelentéssel fenyegette meg az Index.

Pénteken a lapnak az Index.hu Zrt. azt válaszolta, hogy - pont a leleplező hangfelvételek megjelenésének napján - valóban feljelentést tettek személyes adattal való visszaélés, valamint az üzleti titok megsértése miatt. Az ügyet a rendőrség áttette a BRFK-ra, a nyomozás folyamatban van. Hangsúlyozták, hogy „a feljelentést nem kifejezetten és kizárólagosan a Direkt36-on megjelent cikk kapcsán, hanem az elmúlt években történt, nagy kárt okozó üzleti titoksértésekre is kiterjedően tettük meg.”Mivel az Index azt nem tudta megmondani, hogy áll a nyomozás, a lap pénteken a BRFK-hoz fordult az üggyel kapcsolatban. A rendőrség azt írta, hogy „a Budapesti-Rendőr-főkapitányság személyes adattal visszaélés és üzleti titok megsértése miatt rendelt el nyomozást, ami továbbra is folyamatban van. Válaszadásunkig gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.